Учени уловиха край бреговете на Португалия праисторическа Мантиева акула, която

...
Учени уловиха край бреговете на Португалия праисторическа Мантиева акула, която
Коментари Харесай

Учени уловиха “праисторическа“ акула

Учени уловиха край крайбрежията на Португалия " праисторическа " Мантиева акула, която живее в океанските дълбини. Специалистите от локалния Институт за моретата и атмосферата се натъкнали на " чудовището от дълбините " край Алгарве през лятото, до момента в който работели по европроект за понижаване на нежелания улов. За " находката " се оповестява едвам в този момент откакто е била изучена, означават редица издания. Експертите уловили с траулер акулата с дължина 1.5 метра на дълбочина 700 метра във водите наоколо курорта Портимао. Мантиевата акула, постоянно наричана " жив фосил ", е страховито животно, живеещо на планетата ни още от времето на динозаврите, към този момент най-малко 80 млн. години, въпреки че това е въпрос на полемика. Ареалът й е просторен, само че раздробен, тя населява територии от Атлантическия и Тихия океан. Броят на тези акули е дребен, а те рядко се срещат заради това, че живеят на огромна дълбочина в океана.

Антиевата акула е с тъмнокафяво змиевидно тяло, а гръбната, коремната и аналната перки са доста обратно. Достига дължина до 2 метра. Има към 300 зъба, всеки с три върха, заострени като игли. Зъбите са подредени по характерен метод в 25 реда. Морският див звяр се храни с най-вече с главоноги, само че също по този начин и с хрущялни риби и други акули, заради което се доближава към повърхността. За да си набави храна, акулата огъва тялото си и прави отскок, а захапката й не разрешава бягство от страна на жертвата. Поглъща плячката си цяла. Характерно за този тип акула е, че няма характерен размножителен интервал. Ражда сред 2 и 15 живи дребни след бременност, която е най-дългата измежду гръбначните животни – 42 седмици.Някои считат, че Мантиевата акула се е запазила в сегашния си тип в продължение на милиони години и съвсем не е допряна от еволюцията откогато населява международния океан. Това мнение обаче не се споделя от всички откриватели. Предполага се, че " живият фосил " от праисторията е въодушевил моряшки истории за морски чудовища.

In case you missed it: Check out the crazy shark they spotted in Portugal. No, really check it out. https://t.co/lfUw6ud0eF pic.twitter.com/nlNT5U54Aa
— Newsweek (@Newsweek) 12 ноември 2017 г.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР