Учени смятат, че тревожността, свързана с коронавируса, може да накара

...
Учени смятат, че тревожността, свързана с коронавируса, може да накара
Коментари Харесай

Тревожността след COVID-19 може да попречи на хората да се реинтегрират, твърдят учени

Учени считат, че тревогата, обвързвана с ковид, може да накара някои хора да развият компулсивни хигиенични привички, които да им попречат да се реинтегрират във външния свят и след края на пандемията, заяви електронното издание на

За синдрома на тревогата от COVID-19 за пръв път се заприказва предходната година, когато Ана Никчевич от университета Кингстън и Маркантонио Спада от университета Лондон Саут Банк видяха, че хората развиват необикновен комплекс привички, свързани с вируса.

Синдромът се характеризира с компулсивна инспекция за признаци на ковид, отбягване на публични места и обсесивно разчистване и стерилизация. Сега учените бият паника, че обсесивната паника и отбягване на заканите, в това число нежеланието да се употребява градски превоз или дезинфекцията на дома с часове, няма да отминат елементарно даже в случай че COVID-19 отмине.

" Нормално е да се опасяваме. Вие и аз се опасяваме от вируса, тъй като е рисков. Разликата при развиването на психопатологичен отговор се състои в това дали се държим прекомерно внимателно и не ставаме заложници на страха си. Очаквам, че ще има елементи от популацията, които ще заобикалят реинтегрирането в обществото и непрекъснато ще се тревожат от вируса в идващите месеци, без значение дали са имунизирани или не ", сподели Спада.

Учените са анализирали данни, подадени от към 500 американци през юни предходната година и са открили, че синдромът води до равнища на генерализирана тревога и меланхолия над и отвън фактори като личностни характерности и обща угриженост за здравето. Към тези данни са били добавени и сведения, подадени от към 300 британци през февруари 2021 година, съгласно които синдромът е самостоятелен извършител на генерализирана тревога и меланхолия в интервала на пандемията.

Преобладаваща част от участниците в изследването са с висше обучение, към 22 на 100 от тях споделят, че се възприемат като изложени на висок риск от COVID-19 и над една пета са били имунизирани с най-малко една доза на ваксина.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР