Учени са променили предназначението на човешки стомашни клетки в тъкани,

...
Учени са променили предназначението на човешки стомашни клетки в тъкани,
Коментари Харесай

Пробив: Учени накараха човешки клетки да произвеждат инсулин

Учени са трансформирали предназначението на човешки стомашни кафези в тъкани, които освобождават инсулин в отговор на повишението на равнищата на кръвната захар, което е пробив, обещаващ ефикасен метод за справяне със болести като диабет вид 1.

Експериментът, управителен от откриватели от Weill Cornell Medicine в Съединени американски щати, разкри, че трансплантацията на стомашни кафези, отделящи инсулин (GINS), обръща диабета при мишки, заяви БГНЕС.

Обичайно бета-клетките на панкреаса се занимават с отделянето на хормона инсулин в отговор на нарасналите равнища на захар в кръвта. При хората с диабет вид 1 тези тъкани се повреждат или умират, което нарушава способността им да придвижват глюкозата в клетките за гориво. Докато при диабет вид 2 бетаклетките не са повредени, организмът създава инсулин, само че по други аргументи - най-често затлъстяване, не може да го усвои. 

Въпреки че клетките на GINS не са бета-клетки, те могат да имитират тяхната функционалност. В червата има обилие от стволови кафези, които могат да се трансформират в доста други видове клетки и те се развъждат бързо. Надеждата е, че при хората с диабет техните лични чревни стволови кафези могат да се трансформират в GINS кафези, като се ограничи рискът от отменяне, излиза наяве от отчета, оповестен в научното издание " Nature Cell Biology ".

" Стомахът създава свои лични хормоносекретиращи кафези, а стомашните и панкреатичните кафези са прилежащи в ембрионалния етап на развиване, тъй че в този смисъл не е напълно изненадващо, че стомашните стволови кафези могат толкоз елементарно да се трансформират в бета-подобни инсулиносекретиращи кафези ", сподели Джо Джоу, доцент по регенеративна медицина в Weill Cornell Medicine в Ню Йорк.

Учените се пробват от доста години да накарат нещо сходно да проработи, само че без действителен триумф. В това проучване екипът задейства в избран ред три характерни протеина в клетките, които управляват генната експресия, с цел да задейства трансформирането им в кафези на GINS.  GINS е акроним, основан от първите букви на японските цифри 5-1-2-3 (go-ichi-ni-san) по отношение на 4-те протеинови субединици на протеиновия комплекс: Sld5, Psf1, Psf2 и Psf3

Процесът на препрограмиране е доста ефикасен и когато клетките са отгледани в дребни клъстери, известни като органоиди, те демонстрират сензитивност към глюкоза. След това се успели да предизвикат дълготрайни резултати върху диабет вид 1 при мишки.

Според откривателите, производството на GINS кафези от стомашни кафези не е изключително комплициран развой. Необходими са единствено няколко дни, с цел да се реализира това, а тестванията са посочили, че тези нови органоиди могат да устоят доста месеци след трансплантацията.

" Стомашните органоиди, секретиращи инсулин (GINS), демонстрираха глюкозна реактивност 10 дни след индукцията ", означават откривателите в отчета си. " Те бяха постоянни след трансплантацията за времето, през което ги проследявахме (6 месеца), секретираха човешки инсулин и обърнаха диабета при мишки. "

Хормонът инсулин е от решаващо значение за регулирането на кръвната глюкоза. Без задоволителни равнища рискуваме да се сблъскаме с разнообразни здравословни затруднения. Милиони хора по света живеят с диабет като в множеството случаи употребяват инсулинови инжекции, с цел да поддържат равнищата на глюкозата под надзор.

Според откривателите, този метод би разрешил на организма още веднъж да ръководи по натурален път равнищата на инсулина. Те означават няколко разлики сред човешката и мишата стомашна тъкан, които би трябвало да бъдат прегледани в бъдещи изследвания, както и нуждата клетките на GINS да станат по-малко уязвими към офанзивите на имунната система.

Все отново първичните признаци са обещаващи. Изследването добавя редица способи, по които учените се пробват да се оправят с диабета, в това число възстановяване на диетата и поправяне на метода, по който инсулинът се доставя в организма.

" Това е изследване за доказване на концепцията, което ни дава солидна основа за създаване на лекуване, основано на личните кафези на пациентите, за диабет вид 1 и тежък диабет вид 2 ", споделя Джоу. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР