Учени отново откриха в Индонезия екземпляри от най-голямата пчела в

...
Учени отново откриха в Индонезия екземпляри от най-голямата пчела в
Коментари Харесай

Учени откриха гигантска пчела, смятана за изчезнала 

Учени още веднъж откриха в Индонезия екземпляри от най-голямата пчела в света, която не беше забелязвана от 1981 година насам, оповестиха ДПА и Българска телеграфна агенция.

Международен екип се натъкнал на насекомите Megachile Pluto, познати също и като гигантска пчела на Уолъс, на островите Молукас в северната част на Индонезия. Учените разгласиха фотоси и видеоматериал на гнездо с пчела-майка. Те не скриха задоволството си от обстоятелството, че типът не е липсващ.

Специалистите се надяват локалните гори да са населявани и от други пчелни фамилии на този доста необичаен тип. Екипът от университета в Сидни и от университетите "Сейнт Мери " в Канада и "Принстън " в Съединени американски щати напомни, че женските пчели от Megachile Pluto доближават на дължина до 3,8 сантиметра, а размахът на крилата им е над 6 сантиметра.

Търтеите са с по-скромни размери - 2,3 сантиметра. Тези инсекти бяха кръстени на името на английския академик Алфред Ръсел Уолъс, който формулира концепцията за еволюция посредством натурален асортимент преди Чарлз Дарвин. Уолъс разказа типа за пръв път през 1858 година при проучване на индонезийския остров Бакан. Видът се смяташе за липсващ, до момента в който през 1981 година американския ентомолог Адам Меснър не откри шест гнезда на остров Бакан. Оттогава тези великански пчели не бяха забелязвани.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР