Учени откриха повече от 250 фосилизирани яйца на титанозаври, едни

...
Учени откриха повече от 250 фосилизирани яйца на титанозаври, едни
Коментари Харесай

Учени откриха над 250 фосилизирани яйца на титанозаври, обитавали Индия

Учени откриха повече от 250 фосилизирани яйца на титанозаври, едни от най-големите динозаври, обитавали територията на Индия, заяви електронното издание Юрикалърт. 

Специалистите от университета в Делхи са попаднали на находката в долината на река Нармада в централната част на страната. Този регион е прочут с вкаменелости на скелети на динозаври и яйца от късната креда.

Палеонтолозите са попаднали на 92 гнезда. Откритията оказват помощ да се схванат детайлности за виталните привички на титанозаврите.
Идентифицирани са шест разнообразни типа яйца, което допуска по-голямо многообразие на този тип динозаври, в сравнение с се смяташе до момента въз основата на скелетни остатъци от региона. 

Месторазположението на гнездата дава съображение на екипа от откриватели да направи умозаключение, че титанозаврите са заравяли яйцата си в плитки ями като актуалните крокодили. 

Установени са и патологии, измежду които необичаен случай на така наречен " яйце в яйце ". Според експертите това демонстрира, че античните същества са имали репродуктивна физиология, паралелна с тази на птиците и евентуално са снасяли яйцата си по пореден метод, какъвто се следи при актуалните пернати. 

Наличието на доста гнезда в една и съща област допуска, че този тип завроподи е имал колониално гнездене, както е при много птици през днешния ден. Близкото им разстояние пък е оставяло малко място за възрастните динозаври, което значи, че те евентуално са оставили бебетата да се грижат сами за себе си.
Подробности за репродуктивните привички на динозаврите е мъчно да бъдат избрани. Тези гнезда обаче дават много информация за едни от най-големите динозаври в историята и са от интервала малко преди изгубването им, изясняват учените.
Данните от проучването са оповестени в изданието Plos one.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР