Учени откриха нов вирус, подобен на COVID, който има сериозен

...
Учени откриха нов вирус, подобен на COVID, който има сериозен
Коментари Харесай

Подобен на COVID-19 вирус вирее в китайски прилепи

Учени откриха нов вирус, сходен на Коронавирус, който има сериозен капацитет да премине към хора и добитък, изправяйки евентуално света пред нова здравна рецесия, заяви в. “Дейли телеграф ”. Заразата е разпозната след проучване на прилепи в Южен Китай.
В взаимен план китайски и австралийски специалисти взели проби от 149 прилепа в провинция Юнан, която граничи с Лаос и Мианмар. Така те разкрили цели 5 евентуални рискове, “които евентуално са патогенни за хората или добитъка ”. Сред тях била и болест, наподобяваща тази на COVID-19.
“Това значи, че вируси, сходни на Sars-Cov-2, към момента циркулират в китайските прилепи и не престават да съставляват риск от поява при хората ”, изясни проф. Еди Холмс, вирусолог от Университета в Сидни и съавтор на отчета.
Изследването е оповестено авансово, преди да получи критика, само че демонстрира, че прилепите постоянно са били инфектирани едновременно от разнообразни източници. Това е значим фактор, тъй като показва капацитета на съществуващите вируси да разменят елементи от своя генетичен код – развой, прочут като рекомбинация – за формиране на нови патогени.
Експерти от съветското държавно управление признаха съществуването на различен вирус, също доста сходен на Коронавирус - Khosta-2, едвам предишния май. Невижданият до момента патоген беше открит в проби от прилепи в националния парк Сочи, събрани сред март и октомври 2020 година - година по-рано.
Американски вирусолози, които са направили опити с патогена, предизвестиха, че Khosta-2 е в положение да се прикрепя към човешките кафези с лекост - по същия метод, както го прави Коронавирус. Те допълниха, че болестта е  “напълно устойчива ” на имунизациите, употребявани по време на пандемията.
“Такива съпътстващи инфекции, изключително със сродни на COVID-19 болести, дават на вируса опция да разменя сериозни елементи от генетична информация, което естествено води до нови разновидности ”, споделя проф. Бол.
Тези проучвания са значима моментна фотография на еволюцията на разновидностите на ковид, както и на опцията те да се рекомбинират и да прерастват постоянно в нов тип, добави неговият сътрудник Стюарт Нийл, началник на катедрата по инфекциозни заболявания в Кралския лицей в Лондон. По негови думи това демонстрира “ясна и сегашна опасност от нови резултати върху хората ”.
Около 400 хиляди души в Южен Китай и Югоизточна Азия се заразяват с вируси, пренасяни от прилепи, всяка година, демонстрира анализът към изследването.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР