Учени откриха най-голямата бактерия досега в блатата на Гуаделупе, съобщи

...
Учени откриха най-голямата бактерия досега в блатата на Гуаделупе, съобщи
Коментари Харесай

Учени откриха най-голямата бактерия досега - 2 сантиметра

Учени откриха най-голямата бактерия до момента в блатата на Гуаделупе, заяви в. " Гардиън ".

Thiomargarita magnifica е едноклетъчно с 2 см дължина, което я прави 50 пъти по-голяма от всяка " гигантска " бактерия до момента. Предишният рекордьор също е от семейство Thiomargarita, само че е едвам 750 нанометра.

Откритието е объркващо за биолозите - бактериите просто не би трябвало да могат да станат толкоз огромни.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/06/бактерия thiomargerita 3.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 559 " height= " 700 " />

" Това е като човек да се сблъска с различен човек, висок колкото Еверест ", дава съпоставяне Жан-Мари Воланд, един от създателите на проучването.

Thiomargarita magnifica наподобява на бели косъмчета, открита е върху загниващи листа от мангрови дървета в тропическите блата на Гуадалупе от Оливие Грос, професор по биология на морския живот от локалния университет. Освен, че е голяма, има и други особености - извънредно сложна е за едноклетъчен организъм.

При множеството бактерии, ДНК се носи свободно навътре в клетката - само че в тази гигантска бактерия основната киселина е по-добре проведена в обособени сектори на " тялото " й. В добавка, Thiomargarita magnifica има към три пъти повече гени от множеството бактерии, и хиляди геномни копия, разпределени из клетката.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/06/thiomargarita magnifica1.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 659 " />

Учените не са сигурни по какъв начин бактерията се е развила до сходни размери. Един елементарен отговор, подсказва Воланд, е опит да се избегнат хищници.

" Ако си 100 или 1000 пъти по-голям от този, който те ловува, няма по какъв начин да бъдеш изяден ", обобщава той.

Големите размери са и минус - останалите бактерии могат да се движат по-свободно и да са доста по-незабележими, признават учените. Да не си към този момент част от микроскопичния свят си има и своите дефекти.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР