Учени от университета в Оксфорд, разработили съвместно с фармацевтичната компания

...
Учени от университета в Оксфорд, разработили съвместно с фармацевтичната компания
Коментари Харесай

Ваксината на „АстраЗенека“ ще бъде тествана върху 240 деца

Учени от университета в Оксфорд, създали взаимно с фармацевтичната компания „ АстраЗенека “ ваксина против COVID-19, оповестиха, че стартират тествания, с цел да схванат дали имунизацията е ефикасна при децата и при подрастващите, съобщи БНР.

Много звук се подвигна към имунизацията на „ АстраЗенека “ в последно време по най-различни мотиви. Тази ваксина е желана, тъй като е евтина и лесна за предпазване. В същото време обаче се появиха подозрения до каква степен ефикасна е тя при някои от новите варианти на ковид и при най-възрастните. Учените от университета в Оксфорд обаче към този момент се заеха със задачата да подобрят имунизацията по този начин, че тя да бъде ефикасна против южноафриканския вариант, да вземем за пример, за който доста се приказва.

Но учените не стопират дотук. Те взеха решение да ревизират по какъв начин работи имунизацията и при децата, макар че заразяванията при тях са относително рядко. Екип от откриватели ще тестват продукта върху 300 доброволци на възраст от 6 до 17 години и 8 месеца. Предвижда се на 240 от тях да бъде инжектирана доза от имунизацията, до момента в който на останалите ще бъде сложена ваксина за управление на менингит, за която е потвърдено, че е безвредна при деца, само че се допуска, че ще провокира сходни реакции като да вземем за пример болежка и оток на мястото на инжектиране.

Ръководител на плана е проф. Андрю Полард, който счита, че е належащо да се ревизира сигурността и имунната реакция към имунизацията при децата и подрастващите, тъй като някои от тях могат да имат изгода от нея в бъдеще. Тук е мястото да се посочи, че досега е утвърдено предлагането на ваксина единствено на хора над 18 години и проектите за всеобщо имунизиране не включват малолетните. Всички доброволци живеят покрай четирите избрани места за проучвания, а това са университета в Оксфорд, Университетската болница „ Сейнт Джордж “ в Лондон, Университетската болница в Саутхемптън и Кралската болница за деца в Бристол. Видни английски педиатри обявиха, че пандемията има мощно отрицателно влияние върху образованието, общественото развиване и прочувственото положение на децата и юношите. Ето за какво те считат, че е доста значимо да се съберат данни до каква степен е безвредно ваксинирането в тези възрастови групи.

Пожелалите да вземат участие в проучвания на първо време попълнят къс въпросник. За тези, които са над 16 години, не е нужно родителско единодушие, само че за всички под 16 години то е наложително. Изисква се показване на медицински картон с история на здравното положение през годините като гаранция, че доброволците са в нужната кондиция за присъединяване в сходно проучване. Представя им се също цялостен лист за запознаване с евентуални странични резултати по време на проучвания. Ако някое дете или родител пожелае преустановяване на процедурите, това ще бъде сторено неотложно, без да се желае пояснение за решението.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР