Учени от университета на Ню Йорк развиха изненадваща хипотеза за

...
Учени от университета на Ню Йорк развиха изненадваща хипотеза за
Коментари Харесай

Учени откриха небивала причина за изчезването на неандарталците

Учени от университета на Ню Йорк развиха изненадваща догадка за изгубването на неандерталците. Експертите настояват, че този човешки тип към този момент не съществува поради... хронични ушни инфекции, оповестяват профилираните, научни издания.

Американските антрополози реконструирали eвстахиевите тръби на неандерталците. Тези канали съединяват междинното ухо с устната празнина.

Оказало се, че при възрастните човеци въпросните анатомични структури напомняли евстахиевите тръби на дребните деца, които са възприемчиви съм инфекции и възпаления на междинното ухо.

На 5-годишна възраст при Хомо сапиенса се трансформира ъгълът на каналите, които не разрешават на бактериите да се задържат в ухото.

Структурата на междинното ухо на неандерталците обаче не се променяла с възрастта, което ги направило доста уязвими от инфекции и съпътстващите ги затруднения, в това число респираторни възпаления, загуба на слух и пневмонии.

Инфекциите ставали хронични, което сложило под опасност оцеляването на цялата група. Това е понижило конкурентоспособността на типа за добиването на храна и други запаси спрямо хората от актуален тип.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР