Учени от Университета Къртин в Западна Австралия откриха причината за

...
Учени от Университета Къртин в Западна Австралия откриха причината за
Коментари Харесай

Изяснена е причината за образуването на континентите на Земята

Учени от Университета Къртин в Западна Австралия откриха повода за образуването на континентите на античната Земя.

Според публикация, оповестена в списание Nature, континентите са се образували вследствие на удари на великански астероиди през първите милиарди години от съществуването на планетата . Смята се, че към три четвърти или повече от актуалната континентална кора се е образувала по време на архейския еон (преди 4-2,5 милиарда години), когато повърхността на Земята е била съвсем напълно покрита с вода. През първите милиарди години от своето битие Земята претърпя солидна бомбардировка от метеорити, което докара до стопяване и трансформиране на цялата земна кора, само че преди 3,9 и 3,5 милиарда години интензивността на ударите внезапно е намаляла. Предполага се, че точно тогава са зародили първите геоложки платформи, само че досега не са получени доказателства за това. Изследователите проучиха изотопния състав вътре в кристалите на циркон в скалите от кратона Пилбара в Западна Австралия. Кратонът е излишък от континентална кора, непокътнат от архейските времена. Учените са разпознали признаци на низходящ развой на размразяване, който е почнал покрай повърхността и се е популяризирал по-дълбоко, съгласно силата от удара на метеорит. Самият кратон Пилбара наподобява се е формирал на три стадия.

 Добави изложение



И по този начин, в една трета от цирконите, зародили преди 3,6-3,4 милиарда години, са открити съотношения на изотопите на кислород-18 и кислород-16, които са присъщи за хидротермално изменени магмени скали. Хидротермалните метаморфози са зародили заради проникване на вода в елементи от земната кора, разцепени заради конфликти с метеорити.

Историята на кратона Пилбара стартира преди към 3,6 милиарда години, когато Земята явно е била ударена от великански астероид, което е довело до обстойно размразяване на мантията и появяването на най-старите циркони с изотопа кислород-18. Малко по-млад набор от 3,4 милиарда години циркони с кислород-18 подхожда на пластове с високо наличие на сферични разтопени скални частици, които се появяват при рискови температури на местата на ударите на метеорите. Така кратонът продължава да изпитва въздействието на метеоритните удари.

И най-после, цирконите, които са зародили преди по-малко от три милиарда години, към този момент са били по-близо до повърхността на платформата, което демонстрира продължаващата еволюция на кратона. Резултатите от проучването удостоверяват, че земната кора продължи да бъде бомбардирана дълго време, само че потокът от метеорити доста понижа, което разреши на някои антични платформи да продължат да съществуват, вместо да се стопяват.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР