Учени от Токийския университет доказват имуномодулиращ ефект на бета-дамаскона. Те

...
Учени от Токийския университет доказват имуномодулиращ ефект на бета-дамаскона. Те
Коментари Харесай

Ароматното вещество на розата балансира имунните реакции

Учени от Токийския университет потвърждават имуномодулиращ резултат на бета-дамаскона. Те имат намерение да изследват резултатите на естествения фитохимикал върху болести като псориазис, заболяването на Крон - възпалително заболяване на червата, множествена склероза.
Ако някой се умилява от вероятността Европейски Съюз да изиска етикет с череп върху продуктите с розово масло (от ароматната вода в десерти до парфюмната съставна част в козметиката от висок клас), този някой евентуално не е българин. Или в никакъв случай не си е задавал въпроса инцидентно ли голяма част от страната се назовава Долина на розите. То като цяло не е доста читава концепцията за подмяна на издържали инспекциите на живота натурални артикули с “полезна ” ерзацсинтетика. Но пък да дамгосаш етеричните масла, извлечени от лечебни растения единствено с водна пара, звучи повече от съмнително. Дори да не са го мислили тъкмо в този проект, японски учени са имали в главите си крепко възприятие за натурализъм, когато стартират да търсят измежду най-ароматните 150 растителни типа идеалния имуномодулатор. На правилото на елипсата в литературата новината приключва по този начин: И спечелилият е бета-дамасконът. За откритието, извършено от екип учени от Токийския университет, заяви образователното заведение. Дамасконът е химикалът, който разпознаваме като мирис на роза. А названието на съединението звучи познато на българите от името на маслодайния тип роза дамасцена. Веществото се получава от разграждането на каротеноидите. Дамасконите са няколко подвида и принадлежат към фамилията на розовите кетони, което включва също дамасценони и йони.
Първоначалното попадане на бета-дамасконът измежду 150-те претендента за проучване не е смайваща вест - растението от десетилетия се употребява във фармацията и козметиката. Съединението минава цедката и остава в късата листа на 20 по-по-най кандидата. В поредност от проби върху защитите ароматни молекули екипът разпознава нов и ефикасен имуномодулатор.
Имуномодулаторите са тайната на положителното здраве. Най-общо казано, това са фактори, които предизвикват имунната система да реагира съответно на заканите за организма. От една страна, да се бори с болестотворни бактерии, вируси, гъбички, от друга - да разпознава и унищожава в точния момент мутирали кафези с капацитет за рак. Към момента за универсални имуномодулатори се одобряват антиоксидантите - съединения с противовъзпалителни функционалности. Много натурални храни и лечебни растения съдържат разнообразни групи антиоксиданти и те са относително добре изучени. Най-известният е ресвератролът - вещество в плодовете с наситеночервен или интензивнолилав цвят. Идеята за ароматни молекули с сходно деяние евентуално е родена в глъбините на ароматерапиите, само че към този момент се работи за разширение на сферата на влияние. За надграждането спомага напредъкът на молекулярните и имунологичните способи.
В случая с бета-дамаскона японският екип на Чихару Нишияма стъпва на фундаменталното познание, че дендритните кафези извършват значими имунни функционалности, само че тяхната хиперактивност може да докара до възпалителни и автоимунни болести. Тези кафези се разполагат като стражи на разнообразни места в тялото при инфекции и вземат участие във вродения и адаптивния имунен отговор. Изследването с мишки демонстрира, че препарат с молекулата може да потисне свръхактивната реакция на дендритните кафези. На процедура - да има имуномодулираща роля. В допълнение японският екип потвърждава, че ароматното съединение намалява производството на възпалителни цитокини и фактори на израстък некрозата. 
Учените са уверени, че откритията им ще доведат доста скоро до приложението на този благоуханен тип дамаскон като безвредно и дейно имуномодулиращо лекарство доста скоро. Те имат намерение да изследват резултатите на бета-дамаскона върху разнообразни имунологични болести като псориазис, заболяването на Крон - възпалително заболяване на червата, множествена склероза.
Сред ароматните фитохимикали, от които в други изследвания през последните години е маркиран имуномодулиращ капацитет, са куркуминът и ментолът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР