Учени от тайвански университет изследват точно проблемаРискът от синята светлина

...
Учени от тайвански университет изследват точно проблемаРискът от синята светлина
Коментари Харесай

AMOLED или LCD – кои екрани са по-безвредни за очите

Учени от тайвански университет изследват тъкмо казуса

Рискът от синята светлина е изключително огромен за децата, които прекарват от ден на ден време пред екраните на мобилните устройства

Известно е, че несъразмерното излагане на синята светлина, предавана от светодиодните екрани, може да докара до съществени проблеми със здравето, като изключително чувствителни на сходно влияние са децата.

Учени от тайванския институт NTHU изследват отдавна казуса. Още през 2015 година те приканиха потребителите да осъзнаят заплахата от светодиодите, а държавните управления да одобряват нови правила за гарантиране на безвредното им потребление. Рискът е изключително огромен, защото хората – и в частност децата – прекарват от ден на ден време пред екраните на компютрите и мобилните устройства.
още по тематиката
Учените от NTHU са създали лична методика за количествена оценка на въздействието на светлината върху генерирането на мелатонин – един от главните проблеми със синята светлина. Тестовете по патентовата методика могат да се правят с всеки екран – от тв приемник до смарт телефон.

Наскоро експертите от университета са тествали два настоящи смарт телефона – iPhone 7 с течнокристален (LCD) екран и новия iPhone XS Max с екран AMOLED. Измервана е оптимално допустимата експозиция (MPE) – или времето, за което ретината на окото „ изгаря “ под влияние на екрана при осветеност 100 лукса. При iPhone 7 цената на MPE е 288 секунди, до момента в който при iPhone XS Max е 346 секунди, което значи, че AMOLED екранът е по-безвреден от LCD.

Разглежда се и индикаторът за сензитивност към угнетяване на мелатонина (MSS) – или %, който демонстрира потискането спрямо чистата синя светлина, т.е. индикатор 100% подхожда на въздействието на чистата синя светлина. В случая с iPhone 7 този индикатор е 24,6%, до момента в който при iPhone XS Max е по-малък – 20,1%, което значи, че AMOLED още веднъж е по-добър.

Резултатите от проучването могат да се обяснят с това, че цветната температура на AMOLED екраните е по-ниска от тази на LCD екраните, въпреки че за потребителя и двата екрана наподобяват еднообразно. Възможно е LCD екраните да се калибрират до по-ниска температура, само че AMOLED дисплеят е кадърен да обезпечи същото качество на изображението при по-ниски и по-безопасни цветни температури.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР