Учени от Обединеното кралство, Португалия, Испания и САЩ съобщиха за

...
Учени от Обединеното кралство, Португалия, Испания и САЩ съобщиха за
Коментари Харесай

Случаи на маймунска шарка в Европа и САЩ

Учени от Обединеното кралство, Португалия, Испания и Съединени американски щати оповестиха за случаи на маймунска шарка, съобщи Ройтерс. Обичайно заболяването се среща най-вече в Западна и Централна Африка и в редки случаи се популяризира на други континенти, споделят специалистите.

Какво знаят учените до момента?

Маймунската шарка е вирус, който предизвиква признаци на тресчица, както и характерен неравномерен обрив. Обикновено протича леко. Има два съществени варианта: Конго, който протича по-тежко – с до 10% смъртност – и западноафриканският вариант, при който смъртността надвишава 1%. Случаите в Обединеното кралство са от западноафриканския вариант.

"Исторически видяно, имаше доста малко изнесени случаи. До тази година бяха известни единствено осем известия за поява на вируса при хора ", споделя Джими Уитуърт, професор по интернационално публично здраве в Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина и акцентира, че това е "много извънредно ".

Португалия е записала пет доказани случая, а Испания тества 23 евентуални случая. Нито една от страните не е съобщавала за случаи преди.
Как се предава?
Вирусът се популяризира при непосредствен контакт, посредством транспорт от скотски гостоприемници и по-рядко сред хора. За първи път е открит при маймуни през 1958 година, откъдето идва и името, макар че в този момент гризачите се преглеждат като главен източник на предаване.

Съобщените във Англия случаи нямат връзка между тях, което озадачава специалистите. Към 18 май е доказано за 9 инфектирани. Само за първия случай е известно, че заболелият е пътувал до Нигерия.

Това дава съображение на специалистите да чакат по-широко предаване на болестта, ако не се изолират в точния момент инфектираните.

От Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство акцентират, че последните случаи са най-вече измежду мъже, които се самоопределят като хомосексуални и бисексуални, и предизвестяват тези групи да бъдат деликатни в контактите си.

От СЗО оповестиха, че следва учените да секвенират вируса, с цел да открият съществува ли връзка сред случаите.



Защо маймунската шарка се появява в този момент?

Една от вероятните аргументи е дейното пътешестване след премахването на рестриктивните мерки на Коронавирус.

„ Моята работна доктрина е, че пътуванията в Западна и Централна Африка са обновени и по тази причина записваме повече случаи “, споделя Уитуърт.

"Маймунската шарка е от фамилията на едрата шарка, макар че предизвиква по-малко съществено заболяване. Благодарение на имунизацията през 1980 година едрата шарка беше унищожена и имунизациите против нея бяха прекъснати. Ваксината беше предварителна защита и против маймунска шарка. Спирането на имунизациите докара до скок в разпространяването ѝ ", показва Ан Римоин, професор по епидемиология в Калифорнийския университет.

Все отново учените считат, че учредения за суматоха няма.

„ Това няма да аргументи зараза като Коронавирус, само че съществуването огнище на такова съществено заболяване би трябвало да ни държи нащрек “, споделя Уитуърт.

Междувременно в Масачузетс бе доказан първи случай за Съединени американски щати, при мъж, който неотдавна е пътувал до Канада.

Американските здравни управляващи оповестиха, че са в контакт със чиновници в Обединеното кралство и Канада, с цел да проследят пътя на болестта.

„ На този стадий нямаме информация, която да свързва случая в Масачузетс със случаи в Обединеното кралство “, споделя Дженифър Маккуистън от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати. - "Въпреки че това е единственият случай в Съединени американски щати, за който центровете знаят, ние се приготвяме за опцията заболеваемостта да се усили “, споделя тя.

Случаят в Съединени американски щати не съставлява риск за обществеността и жителят на Масачузетс е приет в болница, само че в положително положение, оповестиха чиновници на Центровете за профилактика и надзор на болесттите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР