Учени от Лондонския университетски колеж установиха, че високата социална активност

...
Учени от Лондонския университетски колеж установиха, че високата социална активност
Коментари Харесай

Общуването пази от слабоумие

Учени от Лондонския академични лицей откриха, че високата обществена интензивност на 50-60-годишна възраст понижава риска от деменция и други невродегенеративни болести в бъдеще.

Изследването обхванало 10 228 души. През интервала 1985 - 2013 година те взели участие в 6 допитвания за честотата на обществените си контакти с другари и родственици. Освен това от 1997 година нататък доброволците минали проби за когнитивни качества, като задачата била да се открият възможни признаци на деменция.

Оказало се, че на 60-годишна възраст общуването с други хора е обвързвано с понижаване на риска от малоумие. Вероятността от развиване на деменция за хората, които всекидневно поддържат връзка с другари и близки, била с 12 % по-малка, в сравнение с за тези, които поддържат връзка с другари един път на няколко месеца.

По думите на експертите, продължителното проучване дало опция да се удостовери значимата роля на обществените контакти за профилактиката на деменцията.

Предишни проучвания не изключиха опцията по-рядкото другарство с близки хора да способства за утежняване на когнитивните функционалности. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР