Учени от Лондонския университетски колеж установиха, че морското течение Гълфстрийм

...
Учени от Лондонския университетски колеж установиха, че морското течение Гълфстрийм
Коментари Харесай

Учени откриха признаци за глобална катастрофа в Атлантическия океан

Учени от Лондонския академични лицей откриха, че морското течение Гълфстрийм доста се е забавило - скоростта му е най-малката през последните 1600 години, заяви Лента. По мнението им, това може да докара до поява на сурови зими в Западна Европа, ускорено повишение на морското равнище и понижаване на тропическите дъждове.

 © Българска телеграфна агенция
Гълфстрийм е част от Атлантическата меридионална циркулация - система от течения, включваща топли потоци, които се движат от юг на север в горните пластове на океана, и студени води, които се движат в противоположна посока в океанските дълбини. Глобалното стопляне пречи на охлаждането на водата, а топенето на ледовете в Арктика става причина огромни количества прясна вода с дребна компактност да попаднат в Северния ледовит океан.

Учени изследвали седименти покрай нос Хатерас в Северна Каролина, край който минават топлото течение Гълфстрийм и студеното Лабрадорско течение. То е обвързвано със завихряния на наносен пясък, които са рискови за корабите. По размерите на датираните песъчинки може да се съди за силата на течението през даден интервал.

Оказало се, че скоростта на Атлантическата меридионална циркулация е достигнала рекордния си най-малко за над 1500-годишен интервал, като е намаляла с 15 %. Тя почнала да се забавя след края на така наречен дребен ледников интервал през 14-19 век. Тази наклонност траяла вследствие на световното стопляне. Учените заключили, че скоростта на Гълфстрийм ще намалее още повече, защото земната атмосфера продължава да се нагрява в резултат на изгарянето на изкопаеми горива.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР