Учени от Ланкастърския университет, Лондонския университетски колеж и университета Куин

...
Учени от Ланкастърския университет, Лондонския университетски колеж и университета Куин
Коментари Харесай

Учени идентифицираха механизъм, свързан със стареенето

Учени от Ланкастърския университет, Лондонския академични лицей и университета Куин Мери в английската столица откриха, че стареенето у кръглите червеи е вследствие на действието на гени, а не се дължи на "износване " на организма, заяви Юрик алърт.

По думите на експертите, биологичните процеси, които са норма за младия разрастващ се организъм, не престават да протичат в по-напреднала възраст, нарушавайки хомеостазата му. В резултат се появяват деменция, рак, увреждания на сърдечносъдовата система, хронична обструктивна белодробна болест.

Учените изследвали признаци на стареенето у нематоди Caenorhabditis elegans, които живеят в плодове и са с дълготрайност на живота едвам две-три седмици. Оказало се, че една от основните функции извършват гени, които кодират протеини, участващи в процеса автофагия. При него кафези преработват личните си съставки. Било установено, че в преклонна възраст автофагията поврежда червата и води до гибел.

Подобни процеси, при които програмата за развиване се трансформира във нездравословна квази стратегия, се следят и у хората. У дамите процесът, който е обвързван с отмиване на калций от костите и има за цел образуване на майчина кърма, може да докара до отрицателни последици след нахлуване в менопауза, в това число до остеопороза, остеоартрит и калциниране на кръвоносни съдове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР