Учени от Италианския национален институт по астрофизика откриха признаци за

...
Учени от Италианския национален институт по астрофизика откриха признаци за
Коментари Харесай

Астрономи с ново изненадващо откритие близо до Слънчевата система

Учени от Италианския народен институт по астрофизика откриха признаци за битие на планета , която кръжи към намиращата се покрай Слънчевата система звезда Проксима Кентавър, заяви Сайънс алърт.

Потенциалният нов обект е открит при наблюдения на лъчевата скорост на звездата . Оказало се, че ситуацията на светилото малко се трансформира , и че това не е обвързвано с орбитирането на друга планета - Проксима б .

Новата планета, кръстена Проксима с, се отнася към класа супер-земи, т.е. масата й е по-голяма от земната , само че е по-малка от тази на ледения колос Нептун. Новооткритата планета е несъответствуваща за живот, защото се намира на огромно разстояние от звездата си.

Възможно е да става въпрос за планета с водородно-хелиева атмосфера. Обикновено сходни тела обаче не се образуват на такива места.

Смята се, че супер-земи се образуват покрай така наречен снегова линия - дистанцията от звездата, където водата в течно положение замръзва . Проксима с би трябвало да се намира по-далеч от въпросната условна граница. Затова възможното й разкриване ще сложи под подозрение тази догадка. Специалистите към момента се съмняват, че планетата фактически съществува. Възможно е следените съмнения в ситуацията на звездата да са свързани с интензивността й.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР