Учени от Глазгоуския университет доказаха несъстоятелността на предположението, че наднорменото

...
Учени от Глазгоуския университет доказаха несъстоятелността на предположението, че наднорменото
Коментари Харесай

Наднорменото тегло със сигурност няма положителни страни

Учени от Глазгоуския университет потвърдиха несъстоятелността на догатката, че наднорменото тегло не увеличавало риска от сърдечно-съдови болести и диабет и даже можело да бъде потребно за здравето, съобщи БГНЕС.
Информация за проучването е оповестена в известие за медиите от EurekAlert!.
Специалистите са анализирали данните, получени при проучвания на 296 535 възрастни европейци, които взели участие в продължителното по време проучване на UK Biobank. Състоянието на хората е било проследявано в продължение на доста години до 2015 година. След разбора на резултатите, за който се оповестява в този момент, се открива, че показателят на телесната маса ИТМ, когато е над 22-23 кг на квадратен метър (нормално тегло) е обвързван с нарастване на риска от развиването на сърдечно-съдови болести. Увеличението е 13% на всеки непотребни 5,2 кг на кв.м за дамите и 4,3 кг на кв.м за мъжете.
Смяташе се, че ИТМ над нормата не съставлява заплаха за здравето и дори би могъл да понижи риска от гибел, в случай че се резервира задоволителна физическа интензивност. Но резултатите от новото проучване опровергават тази догадка известна като " парадоксът на затлъстяването ". Само при естествена телесна маса вероятността от развиване на сърдечно-съдови болести доближава своя най-малко.
Миналата година учени от Бристълския университет потвърдиха, че наднорменото тегло въздейства върху смъртността в доста по-голяма степен, в сравнение с се смяташе до тогава.
При проучване на взаимовръзката сред масата на тялото, физическото положение и смъртността в фамилията взаимно с Норвежкия университет за естествени и механически науки учените от Бристол изясниха по какъв начин смъртността измежду родителите е обвързвана с телесната маса и с тежестта на техните деца. Изследването потвърждава, че наднорменото тегло усилва риска от гибел доста повече, в сравнение с се смяташе до момента.
Предишни проучвания не са могли да заловен „ чистата” взаимозависимост сред затлъстяването и смъртността. Проблемът е, че върху изводите на учените въздействат и други болести, претърпени от хората.
Посоченият теоретичен труд се опираше на обстоятелството, че телесната маса на родителите и децата е обвързвана генетично. При това върху индикаторите на детето не въздействат заболяванията на родителите. Като включват в разбора и телесната маса на децата и нивото на смъртността на родителите, откривателите съумяха тогава да разкрият директно въздействието на затлъстяването върху риска от гибел.
Изследването и тогава опровергаваше мита, че малко наднормено тегло не може мощно да повлияе върху здравето на индивида.
„ Открихме, че предходните проучвания са подценявали въздействието на наднорменото тегло върху смъртността и нашите заключения удостоверяват рекомендациите за поддържане на показателя на телесната маса в границите от 18,5 до 25”, съобщи тогава един от създателите на проучването – доктор Дейвид Кларк.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР