Учени от Франция са открили три нови пандоравируса на различни

...
Учени от Франция са открили три нови пандоравируса на различни
Коментари Харесай

Учени откриха три нови пандоравируса

Учени от Франция са разкрили три нови пандоравируса на разнообразни места по света, включително и на родна почва под дъб в Марсилия, оповестява сп. " Нейчър къмюникейшънс ".

Откритието дава опция да се направи относителен разбор на геномите на известните пандоравируси, които с новооткритите стават общо шест. Това на собствен ред ще разреши да се тества " революционната догадка ", съгласно която гигантските вируси " изобретяват " личните си гени.

Микробиолозите Шантал Абержел и Жан-Мишел Кларви от Лабораторията за геномна и структурна информация учат гигантските вируси от години. Първото доказателство за съществуването им беше показано през 2003 година с откриването на така наречен мимивируси. Пандоравирусите, открити през 2013 година, спадат към един от четирите рода великански вируси дружно с мимивирусите, питовирусите и мегавирусите.

Големината им е почти колкото на някои бактерии. Наподобяващи амфора, те имат комплициран геном, наброяващ сред 1500 и 2000 гена. Новите пандоравируси са открити в Марсилия (Франция), Нумея (Нова Каледония) и наоколо до Мелбърн (Австралия). Марсилският пандоравирус е наименуван Pandoravirus quercus на дъба, под който е открит.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР