Учени от Европейската космическа агенция изнесоха доклад, според който магнитното

...
Учени от Европейската космическа агенция изнесоха доклад, според който магнитното
Коментари Харесай

Южноатлантическа аномалия скова Земята! Започва "обръщането"

Учени от Европейската галактическа организация изнесоха отчет, съгласно който магнитното поле на Земята, което ни защищава от галактическата радиация и заредени частици от слънцето, напоследък отслабва.

Голям район с понижена магнитна активност е следен сред Африка и Южна Америка. Той е наименуван Южноатлантическа особеност и е формирал център с минимална активност единствено за пет години, прецизира в. Монитор.

Изследователите спекулират, че отслабването е знак, че Земята се насочва към превръщане на полюсите. Последният път това се е случило преди 780 000 години.

Аномалията провокира проблеми за спътниците и други галактически обекти, когато прелитат през региона, защото доста от тях получават механически неизправности.

Откритието е направено от екип от Европейската галактическа организация (ЕКА), който е извадил данните от група спътници. Сателитите са особено проектирани да разпознават и мерят другите магнитни сигнали, които построяват магнитното поле на Земята и разрешават на специалистите да открият области с отслабено магнитно поле.

Юрген Мацка от немския Изследователски център за науки за Земята декларира: „ Новият източен най-малко в Южноатлантическата особеност се появи през последното десетилетие и в последните години се развива пламенно. Сега предизвикването пред нас е да разберем процесите в земното ядро, които предизвикат тези промени”.

Отслабеното магнитно поле от дълго време е в полезрението на специалистите, те знаят, че то е изгубило 9% от интензивността си през последните 200 години.

След разбор на данните, събрани от спътниците, е открито, че сред 1970 година и 2020 година силата на магнитното поле във въпросния район е намаляла от към 24 000 нанотесли до 22 000. Все отново това, което е по-озадачаващо е фактът, че аномалията е повишена и се е придвижила на запад със скорост от към 19 км/ч.

Освен това екипът е разкрил, че единствено през последните пет години центърът с минимална активност се е формирал югозападно от Африка, предполагайки, че Южноатлантическата особеност може да се раздели на две обособени кафези.

Промяната не се случва за една нощ. Това е муден развой, който се развива в продължение на няколкостотин години. И когато това с случи, голям брой северни и южни магнитни полюси изскачат по цялата земя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР