Учени от Европейската космическа агенция (ESA) осъществиха мечтата на много

...
Учени от Европейската космическа агенция (ESA) осъществиха мечтата на много
Коментари Харесай

Полет над най-красивия кратер на Марс

Учени от Европейската галактическа организация (ESA) реализираха фантазията на доста земляни и им предоставиха опция да се възхищават на марсианския пейзаж от птичи взор. Астрономите използваха резултатите от автоматизираната орбитална станция Mars Express, която учи Червената планета повече от 17 години, за изработката на видеото, което ви демонстрираме по-долу.

Един от най-уникалните марсиански обекти, кратерът Королев, е определен за главен обект за наблюдаване. Видеото е основано благодарение на изображения, получени от камера с висока разграничителна дарба, интегрирани с топографски данни от HRSC. Материалът, основан въз основа на тези данни, разрешава да се генерира тримерен модел на пейзажа и да се сътвори илюзията за хвърчене над повърхността на Марс.

Кратерът Королев се намира в северната част на Марс и е най-голямото неполярно място за естествено предпазване на лед на планетата. Диаметърът на кратера е към 82 км, а дълбочината е над 2 км. Добре дефинираният кратер е ситуиран на юг от покритата с дюни низина, която заобикаля северната полярна част на планетата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР