Учени от БАН тестват българска ваксина срещу COVID-19 върху хуманизирани

...
Учени от БАН тестват българска ваксина срещу COVID-19 върху хуманизирани
Коментари Харесай

Тестват българска ваксина срещу COVID-19 върху хуманизирани мишки

Учени от Българска академия на науките тестват българска ваксина против COVID-19 върху хуманизирани мишки без имунна система. Опитните животинки се купуват от Съединени американски щати, а всяка една от тях коства по 200 $.

" Българската ваксина е новаторска, протеинова, съдържаща къси вериги олигопептиди, които са детайли от вирусните протеини. Въведени в човешкия организъм, те би трябвало да основат имунен отговор, който да разпознава ковид и да го обезврежда ", изясни пред в. " Труд " шефът на Института по микробиология към Българска академия на науките проф. доктор Пенка Петрова. " Късите олигопептиди са капсулирани в липидни наночастици. Колкото до липидните наночастици, те са метод или механизъм за снабдяване на имунизацията в човешките кафези. Докато липидните наночастици са употребявани и в други COVID- ваксини, олигопептидната ваксина по български модел е по-различна от всички предлагани до момента ", акцентира проф. Петрова.

Разработката на българската ваксина е почнала предходната година. Най-напред е изработен математически модел, който посочил на учените кои елементи от вируса могат да употребяват. Търсени сa такива, които да не мутират, само че да провокират задоволително мощен имунен отговор. След това са определени наночастици, а препаратът е основан след повече от 6 месеца. В хуманизираните мишки се вкарват детайли от човешката имунна система. Така, имунизирайки ги, може да се планува какъв ще бъде и имунният отговор при хората, изясни проф. Петрова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР