Учени от Българската академия на науките установиха, че екстракт от

...
Учени от Българската академия на науките установиха, че екстракт от
Коментари Харесай

Учени от БАН: Екстракт от канабис е силно токсичен за раковите клетки

Учени от Българската академия на науките откриха, че дестилат от канабис убива ракови кафези. Това се случва след инвитро опити на Института по молекулярна биология.
Тези резултати обаче не са крайни изводи и изследванията не престават. Експерименти се вършат и с други растения, даже с култивиран охлюви.
„ Първите резултати са доста впечатляващи. Те са свързани с проучвания на екстракти от нискотоксични естествени вещества, като това, което търсим, е възможна противотуморна активност”, сподели Ива Угринова, шеф на Института по молекулярна биология.
Извлекът от растението канабис се оказал с доста висока биологична интензивност и извънредно отровен за раковите кафези. В това учените виждат огромна опция за задълбочени проучвания по тематиката.
При проучванията си учените са употребявали чист канабидиол - интензивно вещество на канабиса. В България обаче достъпът до това растение е мощно рестриктивен и това затруднявало учените, които сами трябвало да вършат тези извлеци и били принудени да го купуват.
„ Надявам се с тези резултати те да добият по-лесно съответните лицензи, с цел да могат да работят с по-богат набор от субстанции. Освен с канабис работим и с мащерка, гинкобилоба и други Работим и с извлеци от охлюви и рапани”, добави Угринова. „ Съвсем на скоро стартира в международен мащаб да се работи с канабидиола. Има данни и от други лаборатории, че то демонстрира интензивност. Ние сме първи в тази история, което е похвално”, добави шефът на института.
По нейните думи задачата на изследването е да се доближи субстанция със статут на хранителна добавка. Крайната цел била тя да се трансформира в лекарствен артикул, само че това бил „ един извънредно дълъг път”. „ Работим от януари месец – напълно първоначално сме. Това се случва с помощта на една превъзходна самодейност на Министерството на образованието и науката – по този начин наречените национални стратегии за научни изследвания”, сподели Угринова.
В научната стратегия вземат участие 9 института на Българска академия на науките и 5 университета – СУ „ Климент Охридски”, МУ София, МУ Пловдив, ПУ „ Паисий Хилендарски” и НСА. Проектът е мултидисциплинарен - с тези субстанции работят освен химици и фармаколози, а и доста биолози. „ Изследванията са доста огромни, ние се занимаваме главно с противо-туморна интензивност, само че мои сътрудници изследват сходни вещества за антивирусна интензивност, за антибактериална интензивност, за антипаразитна активност”, разясни Ива Угринова.
В момента учените употребяват клетъчни моделни системи на 3 типа рак – рак на млечната жлеза, рак на шийка на матката и рак на белия дроб. Във факултета по фармация работят с рак на кожата. Програмата цели да бъдат открити средства, които да третират съответно заболяване.
„ Това е превъзходна първа стъпка към намиране на българско лекарство за рака. Ако финансирането ни продължи – бихме могли да стигнем до подобен лек, само че пътят е най-малко 14 години.
Програмата ни подсигурява финансиране за 4”, споделя шефът. Поради тази причина са насочили напъните си към нещо с по-ниска категория от лекарство, с цел да може действително да се излезе с краен артикул и „ да има смисъл от изхарчените средства”. Според Угринова, в случай че резултатите са положителни може би ще повярват в тях и ще ги финансират в допълнение.
„ Този план в персонален проект е една моя сбъдната фантазия. Аз и всички мои сътрудници сме безпределно признателни на програмата за тази невероятна възможност„ показа тя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР