Учени от Българската академия на науките (БАН) излязоха на протест.

...
Учени от Българската академия на науките (БАН) излязоха на протест.
Коментари Харесай

Учени от БАН на протест срещу неправомерно заграден терен в двора им

Учени от Българската академия на науките (БАН) излязоха на митинг. Поводът – непозволено заварден терен, намиращ се в двора на академията, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Учените недоволстват от обстоятелството, че сега се води дело за благосъстоятелност и макар неналичието на решение, частник загражда терена.

Заместник-директорът на нуклеарния институт и член на Общото заседание на Българска академия на науките проф. Димитър Танев изясни, че са излезли на митинг, тъй като парцел, който от десетилетия е тяхна благосъстоятелност преди няколко дни е бил заварден от частен вложител.

„ Ние разполагаме с документи, че той е наша благосъстоятелност. Води се дело сега и откакто се води такова нямат право да влизат в нашия парцел. Ние сме мощно обезпокоени от това, че на терен, предопределен за науката, ще се прави нещо друго “, разяснява той.

Според него най-вероятно там притежателят ще направи паркинг като не изключва в следствие да се появят и постройки. При заграждането на терена схванал, че новият притежател Ангел Георгиев е декларирал, че има документи и издадена аудиенция за строителство. Той е безапелационен, че не престават с митингите до момента в който не завърши делото и, че са алармирали всички виновни институции.

„ Тука има нещо, което е доста постоянно следено – появяват се хора с документи и споделят: „ Това е мое “. Тази повърхност е на някогашния физически център. Сега е част от двора. Сега се появява някаква персона, която споделя, че теренът е негов и желае да строи “, съобщи проф. Александър Стрезов и добави, че през вчерашния ден са сезирали районната администрация в „ Младост “, откъдето на място са пристигнали представители от отдел „ Екология “.

Юристът на Българска академия на науките Галина Ангелова уточни, че от юни 2019 година се води дело за благосъстоятелност на терена.

„ Спорът е за благосъстоятелност. Образувано е гражданско дело в Софийския областен съд. Ответникът е „ Деливъри тайм “. Те са няколко, само че това е последната компания, която е закупила парцела “, съобщи тя.

Ангелова изясни, че земята е закупена от възобновени притежатели посредством реставрация.

„ Ние не сме известени за тази реставрация. Не разполагаме с документи. В съда ще бъдат изяснени тези въпроси “, добави още тя и посочи, че академията води и още каузи за благосъстоятелност върху други парцели.

Потърсихме притежателят на терена Ангел Георгиев. Намираме го в постройката на компания, която носи друго от посоченото от юриста на Българска академия на науките име. Георгиев отхвърли да застане пред камерата ни, само че сподели, че разполага с всички нужни документи, има юрист и разногласието ще се реши в съда. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР