Учени от Австралийския национален университет установиха, че приличащи на листа

...
Учени от Австралийския национален университет установиха, че приличащи на листа
Коментари Харесай

Най-древното животно е било плоско и овално

Учени от Австралийския народен университет откриха, че наподобяващи на листа фосили , известни от 75 години, са на най-древните животни, оповестиха Агенция Франс Прес и Асошиейтед прес.

 
Загадъчните организми са наречени " Дикинсония ". Те са разказани за първи път през 1947 година Намирани са в Австралия и Русия. Размерът им варира от към 1 см до 1,22 м. Не е известно по кое време тъкмо са живели, само че добре датираните фосили са на 558 милиона години.
Meet the oldest known animal, Dickinsonia.

It existed over 550 million years ago.
— DW News (@dwnews) Досега имаше догатки, че са лишеи, животни или образец за едноклетъчен организъм протиста. Иля Бобровски , докторант от Австралийския народен университет, откри в такива фосили от Северозападна Русия в района на Бяло море молекули, които са присъщи единствено за животните - форма на холестерол.

 
" Фосилните липидни молекули потвърждават, че животните са били огромни и многочислени преди 558 милиона години, милиони години по-рано, в сравнение с мислехме до момента ", сподели проф. Йохен Брокс .
Extraordinary evidence suggests 558-million-year-old fossil is the oldest known animal on the planet
— Gizmodo (@Gizmodo) Според екипа това е " Свещеният Граал " на палеонтологията.
 
Как тъкмо е изглеждала Дикинсония , експертите не могат да кажат. Те знаят, че е била мека и гъвкава, евентуално е приличала на плужек и е била с по-малко наличие на вода от медузите.

 
Анализ на ДНК насочва, че животните са се появили преди повече от 720 милиона години, само че няма толкоз остарели фосилни доказателства . Най-старите фосили на растения са на 444 милиона до 486 милиона години, а на бактерии - на най-малко 3,5 милиарда години.
 
Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Сайънс ".

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР