Учени от Австралия и Германия установиха, че определени фитонутриенти, съдържащи

...
Учени от Австралия и Германия установиха, че определени фитонутриенти, съдържащи
Коментари Харесай

Учени откриха още едно полезно свойство на ябълките

Учени от Австралия и Германия откриха, че избрани фитонутриенти, съдържащи се в ябълките, подтикват производството на нови мозъчни кафези, написа сп. "Стем селс рипортс ".
Това съгласно откривателите може да помогне за възстановяване на паметта и когнитивните функционалности.
Известно е, че химикали, срещани в растенията - така наречен фитонутриенти като ресвератрола в аленото грозде и епигалокатехин-3-галат в зеления чай, имат позитивно влияние върху разнообразни органи, включително и мозъка.
Авторите на актуалното проучване от университета на Куинсланд, Австралия, и Центъра за невродегенеративни болести в Дрезден, Германия, откриха, че високите равнища на избрани фитонутриенти могат да подтикват неврогенезата - процеса на генериране на нови мозъчни кафези.
Резултатите от тестванията им демонстрират, че отгледани в лаборатория стволови кафези на мозък на възрастни мишки генерират повече неврони и са по-добре предпазени от гибел, в случай че в клетъчните култури се прибавят кверцетин или дихидроксибензоена киселина (DHBA).
Въпросните фитонутриенти се съдържат в ябълките.
В проби с мишки откривателите са открили, че въпросните кафези - прародители на мозъчни структури, свързани с ученето и запаметяването, се развъждат по-активно и създават повече неврони.
Специалистите съпоставят резултата на фитонутриентите кверцетин и DHBA върху генерирането на нови мозъчни кафези с този на подготовка - прочут тласък на неврогенеза.
Учените означават, че следените усъвършенствания в когнитивните функционалности след банкет на "ябълкови съединения " към този момент са доказани единствено при животни. В бъдеще откривателите възнамеряват да ревизират дали тези или други фитонутриенти могат да подобрят мозъчните функционалности и при хора.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР