Учени от американския щат Аляска установиха, че сензори, които засичат

...
Учени от американския щат Аляска установиха, че сензори, които засичат
Коментари Харесай

Oткриха нов начин за измерване на магнитуда на земетресения

Учени от американския щат Аляска откриха, че датчици, които засичат промени в атмосферното налягане, дължащи се на земни земетресения, могат да получат данни за огромни трусове и детонации, надхвърлящи оптималните благоприятни условия на доста сеизмометри, заяви електронното издание " Юрикалърт ".

Сензорите, които откриват нечути инфразвуци във въздуха, могат да подобрят предизвестията за цунами и други незабавни реакции, като в същото време понижат разноските.

Проучването на специалистите от Геофизичния институт към университета на Аляска във Феърбанкс демонстрира, че тези устройства могат да дефинират магнитуда на земетресенията по-точно от някои сеизмографи. Първоначалното предизвестие за цунами се базира единствено на хипотетичния магнитуд и местонахождение, написа Българска телеграфна агенция. Инфразвуковите датчици нормално се употребяват за други цели като улавянето на минни детонации или нуклеарни детонации. Те също по този начин откриват свлачища, изригващи вулкани или метеори, навлизащи в земната атмосфера.

" Това, което направихме, е да използваме инфразвука за цел, за която в действителност не е предопределен ", споделя Кен Макферсън от Геофизичния институт в Аляска. " Установихме, че работи добре за обезпечаване на цялостни данни за мощни трусове ".

Тези уреди за засичане на инфразвук нормално се употребяват за несеизмични цели, измежду които определяне на детонации в минната промишленост или нуклеарни детонации. Те също по този начин записват свлачища, изригващи вулкани или астероиди, навлизащи в земната атмосфера.

Сензорите записват промени в атмосферното налягане, породени от инфразвукови талази, чиято периодичност е по-ниска от тази, която хората могат да чуят. 

Инфразвуковите датчици могат да записват цялостния диапазон на придвижването на земната повърхнина при трус, като улавят измененията в атмосферното налягане, породени от разбъркването на пластовете.

Сеизмографите пък засичат действителното придвижване на земната повърхнина. Проблемът при тях е, че имат горна граница, което значи, че данните за някои огромни трусове, които надвишават този предел, могат да липсват. Сеизмографите могат също да не съумеят да засекат по-слабите земетресения, в случай че епицентърът им е прекомерно покрай апарата.

Сеизмолозите могат да предотвратят тези пропуски в това число благодарение на датчици за мощно придвижване. Те нямат ограничавания, когато става дума за мощни земетресения, само че са по-скъпи и не са толкоз точни при засичане на данните от по-слабите. 

Инфразвуковите датчици са по-евтини и работят със същата скорост като сеизмографите. Това е изключително значимо при заплаха от цунами. Националният център за предизвестия за цунами в Съединени американски щати разполага единствено с четири минути, с цел да изпрати вести сега на пораждане на трус.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР