Учени, наблюдаващи изоставената атомна електроцентрала "Чернобил" в Украйна, откриха реакции

...
Учени, наблюдаващи изоставената атомна електроцентрала "Чернобил" в Украйна, откриха реакции
Коментари Харесай

Опасност: Чернобил може да гръмне пак!


Учени, наблюдаващи изоставената атомна електроцентрала "Чернобил " в Украйна, откриха реакции на разделяне, изригващи в недостъпна камера в руините на комплекса , пораждайки опасения, че може да има по-нататъшен гърмеж на мястото.
Анатолий Дорошенко от Института по проблемите на сигурността на атомните електроцентрали (ISPNPP) в Киев оповестява за 40% нарастване на неутронните излъчвания от камерата от 2016 година насам по време на полемики предходната седмица за опцията за разглобяване на остарелия реактор, съгласно списание Science.
Сега той и сътрудниците му учат тлеещите уранови горивни маси, заровени в подреакторна стая 305/2, с цел да преценяват дали е евентуално те да се стабилизират сами или ще се наложи рискова интервенция, с цел да се обезвреди обстановката.
Това може да включва продупчване в камерата, нещо, което не е било виждано от човешките очи, откогато се е случила най-тежката нуклеарна злополука в света преди 35 години, и изпръскване с гадолиниев нитрат, с цел да попие неутроните и да задуши реакциите.
Максим Савелиев, също от ISPNPP, съобщи, че е мъчно да се оцени тежестта на обстановката, без да има неутронни датчици, признавайки: "Имаме единствено догатки. "
"Има доста несигурности ", добавя той. " Но не можем да изключим опцията за случай . "
Савелиев се е застъпил за изпращане на роботи, способни да устоят на лъчението и влажността, с цел да конфигурират неутронни и температурни датчици в камерата и да вземат проби, с цел да дадат на учените по-ясна картина на това, което се случва.
Роботите също могат да бъдат употребявани за инсталиране на борни цилиндри в гробницата, с цел да служат като контролни пръти и да натрупват неутрони.
Когато реактор № 4 в "Чернобил " стартира да се топи на 26 април 1986 година, мощната топлота провокира урановиге горивни пръти, тяхната циркониева обшивка, графитните контролни пръти и пясъкът, изхвърлен върху сърцевината на реактора, с цел да загаси пожара, д а се стопят дружно и да се трансфорат в мощно радиоактивна лава сходно вещество , което прониква в долните етажи на оборудването и прави цели стаи и коридори недостъпни.
Впоследствие това вещество се втвърдява под отломките в формирания, наречени горивосъдържащи материали (FCM), които са натоварени с към 170 тона облъчен уран, към 95% от първичното гориво .
Не е ясно за какво стартират да се случват новите реакции, само че една от опциите е, че скъпият нов саркофаг, подложен над залата преди пет години, може да е отговорен.
Оригиналната бетонна и стоманена структура - издигната небрежно в първите дни на бедствието, което Съветският съюз на вятъра се опитваше да прикрие - беше незадоволително здрава, а през пукнатините й е прекосявала дъждовната вода, която в действителност може и да е помогала за охлаждането на камерата и потискането реакциите на разделяне.
Без задоволително вода в камерата може да няма нищо, което да забави рикошетиращите неутрони , които се излъчват от разлагащото се ураново или плутониево гориво, което значи, че реакциите на разделяне могат да се засилят.
Ситуацията е оприличена от Нийл Хаят от университета в Шефилд, специалист по неутрализиране на нуклеарни боклуци, с " жарава в барбекю ".
"Това ни припомня, че казусът не е решен, а е нормализиран ", споделя той, и приканва сериозността на казуса да не се омаловажава, само че предизвестява и против всякаква ескалация на терзание. "Говорим за доста ниски равнища на разделяне, тъй че не е като гасещ нуклеарен реактор ", споделя той.
"Нашата оценка на делящия се материал в тази стая значи, че можем да бъдем много уверени, че няма да получите толкоз бързо освобождение на нуклеарна сила, че да имате детонация. Но не знаем сигурно. Виждали сме сходно поведение при други боклуци от гориво. Базовата скорост на неутроните още веднъж се усилва, стабилизира и понижа. Очевидно това се надяваме да се случи. "
Понастоящем Украйна работи с Европейската банка за възобновяване и развиване по проект за заличаване на своите FCM, а обстановката в Чернобил ще има отношение към проектите на Япония за атомната електроцентрала във Фукушима, която също аварира през 2011 година
Преди прословутото руско злополучие, близкият град Припят е бил преуспяващ, в който живеят съвсем 50 000 души.
По това време той е бил бързо евакуиран и от този момент се е трансформирал в град-призрак, напълно рекултивиран от природата, изоставените му куловидни блокове се издигат над гъсти дървета, до момента в който диви елени и лисици бродят измежду олющената багра на празни коридори, жилища, офиси и обрасли дворове.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР