Учени, използвайки ултравиолетова светлина, заявиха, че са открили стара версия

...
Учени, използвайки ултравиолетова светлина, заявиха, че са открили стара версия
Коментари Харесай

След 1500 години ултравиолетова светлина разкри скрита библейска глава

Учени, употребявайки ултравиолетова светлина, обявиха, че са разкрили остаряла версия на глава от Библията, която е била скрита под друга част от текста в продължение на над 1500 години.

Историкът Григорий Кесел от Австрийската академия на науките разгласи откритието в публикация в списание New Testament Studies по-рано тази година. New Testament Studies е рецензирано академично списание, издавано от Cambridge University Press.

Кесел споделя, че е употребявал ултравиолетова светлина, с цел да види по-ранния текст под трите пласта думи, написани върху палимпсест – тип античен ръкопис, който хората са употребявали, с цел да пишат върху изтритите посредством триене другите текстове, само че постоянно са оставяли следи от истинското писане.

Палимпсестите са били употребявани в древността заради дефицита на пергамент. Думите се изписвали неведнъж върху материала, до момента в който няколко пласта покрият скритите под тях думи.

Текстът, разказан в находката на Кесел, е остаряла и непозната версия на глава 12 от Книгата на Матей, която в началото е била част от старосирийските преводи на Библията преди към 1500 години – споделя Кесел в известие за медиите. Той съобщи, че е направил откритието в ръкопис, който се съхранява във Ватиканската библиотека.

Според прессъобщението ръкописът предлага „ неповторима опция “ на откривателите да схванат най-ранните етапи на текстовата еволюция на Библията и демонстрира някои разлики в съпоставяне със актуалните преводи на текста.

Така да вземем за пример, съгласно обявата, истинската гръцка версия на Матей 12:1 – която е най-често срещаната през днешния ден – гласи:

„ В това време Исус мина през житните поля в събота; а учениците Му огладняха и започнаха да берат житните класове и да ги ядат “.

Новооткритият сирийски превод обаче е малко по-различен. Той гласи:

„ …започнаха да берат житните класове, да ги търкат в ръцете си и да ги ядат “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР