Учени, използващи ултравиолетова фотография, са направили интригуващо откритие в областта

...
Учени, използващи ултравиолетова фотография, са направили интригуващо откритие в областта
Коментари Харесай

Намериха глава от Библията, останала скрита за 1500 години

Учени, употребяващи ултравиолетова снимка, са създали завладяващо изобретение в региона на библейските проучвания.

Те са разкрили антична версия на глава от Библията, която е била скрита под друга част от текста в продължение на повече от 1500 години. Историкът Григорий Кесел от Австрийската академия на науките разкрива това революционно изобретение в публикация, оповестена в влиятелното списание New Testament Studies.

Според Кесел ръкописът предлага на откривателите " неповторима врата ", с цел да схванат най-ранните етапи на текстовата еволюция на Библията. Той демонстрира някои разлики от актуалните преводи на текста ". Кесел употребява ултравиолетова снимка, с цел да разкрие по-ранния текст, прикрит под три пласта думи върху палимпсест - античен ръкопис, който постоянно е бил употребен неведнъж.

" Откриването на този нов откъс от сирийски дубликат на Евангелията е още един образец за това какъв брой богата е била ръкописната традиция на Новия завет в продължение на доста епохи ", споделя Джъстин Бриърли, християнски създател, ефирен водещ и радиоводещ. " Също по този начин е вълнуващо да се означи разликата в някои от формулировките на Евангелието от Матей спрямо нашата получена версия на текста. "

Експерти в региона показаха ентусиазма си от това изобретение. Гарик Алън, старши учител по новозаветни проучвания в университета в Глазгоу, счита, че това изобретение дава визия за ранните преводи на Библията и за общностите, които са ги създавали. Той споделя: " Сирийският превод на Библията е значим самичък по себе си като един от най-ранните преводи от гръцки език. Това ни дава визия за най-ранните стадии на текста на Библията и за общностите, които са основали тези преводи ".

Това удивително изобретение демонстрира смисъла на ултравиолетовата снимка, която е била употребена за откриване на скритите секрети в тези антични ръкописи. Находката дава неповторима опция на откривателите да схванат ранните стадии на текстовата еволюция на Библията и разнообразния темперамент на християнството в годините на неговото образуване. Използването на тази новаторска технология продължава да хвърля светлина върху исторически и религиозни текстове, обогатявайки познанията ни за предишното.

Според изследването палимпсестът е употребен, защото пергаментът е бил сложен за намиране, написа hicomm.bg. Тъй като и двете форми на писмен материал са били редки, те постоянно са били употребявани наново, а текстът им от време на време е бил преписван неведнъж. Кесел изяснява в прессъобщение, че откритият античен текст е невиждана до момента версия на глава 12 от Книгата на Матей, която в началото е била част от старосирийския превод на Библията, станал преди към 1500 години.

Забележително е, че най-често употребяваната версия на Матей 12.1 гласи: " В това време Исус мина през житните поля в събота; и учениците му огладняха и започнаха да берат житните глави и да ядат ". Докато наскоро откритият откъс е малко по-различен и гласи: " започнаха да берат житните глави, да ги търкат в ръцете си и да ги ядат ".

Както към този момент беше посочено, открития като тези, които съгласно Кесел са станали при разглеждането на ръкопис от Ватикана, акцентират еволюционния темперамент на Библията в хода на историята.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР