Учени идентифицираха нов вид летящи динозаври, след като анализираха фосили,

...
Учени идентифицираха нов вид летящи динозаври, след като анализираха фосили,
Коментари Харесай

Откриха фосили от летящи динозаври

Учени идентифицираха нов тип летящи динозаври, откакто проучиха фосили, открити във варовикова кариера в Ливан, оповестява в. " Дейли мейл ".

Смята се, че фосилите датират отпреди повече от 95 милиона години и са от птерозавър. Новоидентифицираният тип птерозаври получи научното наименование Mimodactylus libanensis.

Предполага се, че представители на типа са летели над морето Тетис, което се намирало сред днешните територии на Европа, Северна Африка и Североизточна Азия. Летящите динозаври M. libanensis се хранели с ракообразни от рифовете и лагуните в морето и евентуално са стигали до днешната територия на Китай.

" Многообразието на тези антични животни е било по-голямо, в сравнение с се смяташе до момента ", съобщи палеонтологът Майкъл Колдуел от университета на Алберта, Канада.

Новите находки навеждат на мисълта, че е имало толкоз типове птерозаври, колкото са днешните типове птици. Откритите фосили хвърлят светлина върху живота на въпросния летящ динозавър, който имал обсег на крилете 9 метра и тегло към 250 кг.

Фосилите били открити преди повече от 15 години, само че на учените било нужно доста време, с цел да ги проучват. Става въпрос за първия открит в Ливан повсеместен скелет от птерозавър.

Птерозаврите са първите гръбначни, които са развили способността да летят.

Фосили от птерозаври са открити в целия свят. Много от тях са с единствени по рода си присъщи особености.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР