Учени доказаха ефективността в опити със зайциИзследователите Тхан Нгуен (вляво) ...

Учени доказаха ефективността в опити със зайциИзследователите Тхан Нгуен (вляво)

Учени потвърдиха успеваемостта в опити със зайци

Изследователите Тхан Нгуен (вляво) и Янг Лиу с проба от пиезоелектрическата тъкан
(снимка: Thanh Nguyen / UCONN)

Чрез стимулиране на клетките да се възпроизвеждат, електричеството оказва помощ за укрепване на пострадвания на меките тъкани. Сега се оказа, че един пиезоелектричен материал, който може да се вгради в човешкото тяло, е кадърен да усили растежа на хрущяла в повредени коленни стави, произвеждайки електричество.

Изобретението е дело на екип на Университета в Кънектикът (UCONN), управителен от проф. Танх Нгуен и докторанта Янг Лиу. Те изследвали потреблението на „ тъканно скеле ”, направено от нановлакна на биоразградим полимер, прочут като поли-L млечна киселина (PLLA), споделя за нововъведението. Преди това материалът е употребен за ускорение на заздравяването на счупени кости.

Така наречените тъканни скелета получават името си от обстоятелството, че имат триизмерна вътрешна конструкция, сходна на скеле. Тя работи като „ място за нощуване ” за прилежащите кафези, тъй че те да могат да мигрират и да се възпроизвеждат. С течение на времето скелето се разтваря и се заменя изцяло от клетките. Крайният резултат е цялостна и добре завършена биологична тъкан.
още по темата
За страдание,, ставният хрущял, който бива „ отгледан ” по тази техника, е податлив да е по-крехък от „ истинския ” хрущял. Той се поврежда бързо. Ето къде идва ролята на PLLA.

Освен че е биосъвместим, новият материал е и пиезоелектричен. Той създава слаб електрически ток при механично напрежение. Поради това учените позволили, че в случай че тъканно скеле, направено от PLLA, бъде вградено в артритна колянна става, то непрестанно ще създава електричество, укрепвайки хрущяла. Материалът може да генерира електричество непрекъснато, защото се притиска по време на вървене.

За да се ревизира тази доктрина, парчета от материала били вградени в повредени стави на зайци – животни, известни със своята подвижност. След това зайците били подтикнати постоянно да подскачат върху постепенно движеща се бягаща пътека. Установено е, че след един до два месеца в ставите им е налице мощен, здрав хрущял.

Материалът не съдържа никакви химически растежни фактори, които могат да причинят нежелани странични резултати, споделят учените. Сега те желаят да тестват технологията върху по-големи, по-възрастни животни и да следят още веднъж израсналия хрущял за по-дълъг срок – най-малко година или две.

Източник: technews.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg