Учени демонстрираха начин за възпроизвеждане на живи роботи(снимка: CC0 Public

...
Учени демонстрираха начин за възпроизвеждане на живи роботи(снимка: CC0 Public
Коментари Харесай


Учени демонстрираха начин за възпроизвежд


Учени демонстрираха метод за възпроизвеждане на „ живи ” роботи
(снимка: CC0 Public Domain)

Ксеноботите – живи микророботи, направени от жабешки ембрионални кафези – към този момент могат непринудено да се възпроизвеждат. Те са проектирани с изкуствен интелект и основани ръчно.

За първи път ксеноботи показа група американски учени през 2020 година При основаването им са употребявани стволови кафези, получени от ембрионите на южноафриканската жаба „ Xenopus laevis ” (оттук и името на роботите). Геномът на жабата остава неизменен, само че клетките са препрограмирани: от тях в ембрионите са получени кожни кафези, само че откривателите им дават късмет да премислят предназначението си.
още по темата
След инкубацията към 3000 кафези са свързани на ръка благодарение на дребни пинсети и още по-малък електрод. Създадените по този метод ксеноботи могат да се движат в пространството, да намират избрани цели и да се възвръщат от вреди.

В новата разработка учените са „ надарили ” ксеноботите с различен признак на живите същества, доказвайки, че те могат. Всъщност това е изцяло нов метод на възпроизвеждане: „ възрастните ” ксеноботи събират обособени кафези, като ги държат дружно и след няколко дни тези „ бебета ” се трансформират в пълномащабни ксеноботи. В случая ксеноботите употребяват така наречен кинематична саморепликация – развой, който преди този момент е следен единствено на молекулярно равнище.

За да схванат коя форма на ксеноботи е най-хубава за възпроизвеждане, учените се обръщат към. Еволюционен логаритъм, работещ на суперкомпютър, тества милиарди форми на тялото на ксеноботите – триъгълници, квадрати, пирамиди, звездички – и открива тази форма, която ще обезпечи най-ефективната кинематична саморепликация.

Задачата е лишила на суперкомпютъра няколко месеца, като в последна сметка той се стопира на C-образна форма, напомняща на „ Пакман ” от едноименната игра. Тогава учените събират роботи по схемата, препоръчана от компютъра, и потвърждават, че новите ксеноботи могат сполучливо да се възпроизвеждат в продължение на няколко генерации.

Авторите на създаването считат, че резултатите от тяхното проучване могат да имат както теоретични, по този начин и на практика резултати: от една страна, употребявайки ксеноботи, човек може по-добре да разбере самия развой на възпроизвеждане, а от друга – да сътвори живи машини за регенеративна медицина и нови медикаменти.

Резултатите от проучването са в сп. „ Proceedings of the National Academy of Sciences ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР