Учебник, изготвен от турското министерство на образованието и разпределен днес ...

Учебник, изготвен от турското министерство на образованието и разпределен днес

Сирийци горят турски учебници заради илюстрации на пророка Мохамед

Учебник, изготвен от турското министерство на образованието и разпределен през днешния ден в Северна Сирия, провокира яд у локалните поданици поради изображения на пророка Мохамед, което накара някои поданици да изгорят учебниците, осведоми " Франс прес " .

Въпреки че образните изображения на пророка Мохамед не са категорично неразрешени в Корана, мнозина мюсюлмани ги гледат неблагоприятно като форма на осквернение .

Учебникът по вяра , основан от турското министерство на образованието особено за деца, живеещи в елементи от Сирия под контрола на Анкара, съдържа илюстрации, които жителите на региона смятат за богохулни.

На една фотография космат мъж, облечен в розов пуловер и панталони бордо, коленичи, с цел да вдигне щерка си, до момента в който тя слиза от учебен рейс ." Пророкът приема щерка си Фатима " , гласи заглавието на страницата, макар че не е изцяло ясно, че заглавието се отнася конкретно за фотографията .

В град Джараблус, покрай границата с Турция, поданици запалиха всички копия, до които можеха да се доберат, съгласно фрагменти в обществените мрежи и поданици , с които Агенция Франс Прес е съумяла да разговаря.

" Бяхме изненадани сутринта да открием тези учебници... които съдържат образни изображения на пророка " , сподели Мустафа Абдулхак, гражданин на Джараблус.

" Изгорихме всички книги " , означи той.

В други региони , контролирани от Анкара, в това число град Ал Баб, поданици предизвестиха , че ще провеждат митинги в петък, в случай че учебниците не бъдат изтеглени.

Турция и нейни проксита завзеха контрола над територия в Сирия по време на няколко военни операции, стартирани от 2016 година

В тези райони турската лира се превърна в съществена валута, а Анкара даже оказа помощ за основаването на лечебни заведения , пощенски станции и учебни заведения , които преподават турски език.

Джумаа Казказ, шеф на образованието в Ал Баб, уточни , че учебниците са били предоставени от близки турски провинции, в това число Газиантеп, Килис и Шанлиурфа.

Коментирайки митинга , предизвикан от учебниците, той означи , че " има диалози с Дирекцията на образованието в Газиантеп... за смяна на учебната стратегия " .

" В момента чакаме решаване " , добави той.


Източник: fakti.bg