Учебник, изготвен от турското министерство на образованието и разпределен днес

...
Учебник, изготвен от турското министерство на образованието и разпределен днес
Коментари Харесай

Сирийци горят турски учебници заради илюстрации на пророка Мохамед

Учебник, направен от турското министерство на образованието и разпределен през днешния ден в Северна Сирия, провокира яд у локалните поданици поради изображения на пророка Мохамед, което накара някои поданици да изгорят учебниците, осведоми " Франс прес ".

Въпреки че образните изображения на пророка Мохамед не са категорично неразрешени в Корана, мнозина мюсюлмани ги гледат неблагоприятно като форма на осквернение.

Учебникът по вяра, основан от турското министерство на образованието особено за деца, живеещи в елементи от Сирия под контрола на Анкара, съдържа илюстрации, които жителите на региона считат за богохулни.

На една фотография космат мъж, облечен в розов пуловер и панталони бордо, коленичи, с цел да вдигне щерка си, до момента в който тя слиза от учебен рейс.

" Пророкът приема щерка си Фатима ", гласи заглавието на страницата, макар че не е изцяло ясно, че заглавието се отнася съответно за фотографията.

В град Джараблус, покрай границата с Турция, поданици възпламениха всички копия, до които можеха да се доберат, съгласно фрагменти в обществените мрежи и поданици, с които Агенция Франс Прес е съумяла да беседва.

" Бяхме сюрпризирани сутринта да открием тези учебници... които съдържат образни изображения на пророка ", сподели Мустафа Абдулхак, гражданин на Джараблус.

" Изгорихме всички книги ", означи той.

В други региони, следени от Анкара, в това число град Ал Баб, поданици предизвестиха, че ще провеждат митинги в петък, в случай че учебниците не бъдат изтеглени.

Турция и нейни проксита завзеха контрола над територия в Сирия по време на няколко военни интервенции, стартирани от 2016 година

В тези райони турската лира се трансформира в съществена валута, а Анкара даже оказа помощ за основаването на лечебни заведения, пощенски станции и учебни заведения, които преподават турски език.

Джумаа Казказ, шеф на образованието в Ал Баб, уточни, че учебниците са били предоставени от близки турски провинции, в това число Газиантеп, Килис и Шанлиурфа.

Коментирайки митинга, провокиран от учебниците, той означи, че " има диалози с Дирекцията на образованието в Газиантеп... за смяна на образователната стратегия ".

" В момента чакаме решение ", добави той.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР