Учебната година 2022/2023 година ще започне на 15 септември, въпросът

...
Учебната година 2022/2023 година ще започне на 15 септември, въпросът
Коментари Харесай

Министър Денков: Учителската заплата ще е 125% от средната

Учебната година 2022/2023 година ще стартира на 15 септември, въпросът е по кое време ще приключи и по какъв начин ще стартира идната, сподели през днешния ден пред Би Ти Ви министърът на образованието Николай Денков. Коментарът му беше във връзка концепцията първият образователен ден да е седмица по-рано от признатото.

Аргументът е, че в България учениците имат по-малко дни в учебно заведение от техните връстници от други страни в Европа. " Уважавам сантимента към 15 септември. Но дано погледнем Великден. Истинският празник е Великден, а не датата, по този начин и първият образователен ден е празникът, а не датата ", акцентира министърът. Той призна, че към момента концепцията за по-ранно начало на образователната година не се приема от обществото, само че причините в множеството случаи не са съществени.

Учителите пък били несъгласни, тъй като се тормозят от спомагателните натоварвания. " Предстоят договаряния по какъв начин те да бъдат обезщетени. Това е полемика, която започнахме, не е завършила, когато сме подготвени ще обявим решението ", заключи Денков.

Министърът на образованието сподели още, че до 30 юни е срокът за крайните отчети след предоставената оценка на образователното наличие и след тази дата ще се мисли за промени в образователния материал.

На въпрос дали и с какъв брой ще се усилят заплатите на учителите, той уточни, че ще се съблюдава обещанието те да са 125% по отношение на междинната работна заплата и защото следва тя да се увеличи, ще се увеличи и заплащането на преподавателите. Според Николай Денков няма заплаха от затваряне на учебни заведения и детски градини, поради високи сметки за ток в този момент. Проблем може да има вероятно през новия отоплителен сезон, като се възнамерява повишение на средствата за такива заплащания.

" Не е значима броя на университетите, а във всеки от тях да има задоволително високо качество на преподаването. Това сега не е реалност и търсим благоприятни условия за възстановяване ", по този начин просветният министър отговори на въпрос доста или малко са 52 университета за България. Той уточни, че досега е квалифициран материал за интернационалния опит, като той ще бъде показан на последваща среща на работната група по тематиката. Според Денков тази промяна е закъсняла с 10-15 години. Той акцентира, че обединяванията ще са доброволни. Министърът уточни, че има не малко поддръжници на концепцията, само че те са " по-тихи " от съперниците й.

В отговор на въпрос министърът сподели, че има съгласие с премиера и финансовия министър, както и с " Продължаваме промяната ". " Асен Василев желае да види дали средствата се изразходват дейно, по тази причина споделям на сътрудниците, че колкото повече напреднем в промяната, която обезпечава качество, толкоз по-лесен ще е разговорът с него ", разяснява Николай Денков дали отделяните средства от страната потвърждават, че образованието е приоритет.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР