Участниците във втория LNG-проект в Арктика ще купуват втечнен газ

...
Участниците във втория LNG-проект в Арктика ще купуват втечнен газ
Коментари Харесай

Танкерите-ледоразбивачи ще претоварват петрола от Арктика по средата на пътя

Участниците във втория LNG-проект в Арктика ще купуват полутечен газ съгласно своите дялове, заяви EADaily . Arctic LNG 2 от своя страна ще транспортира товари по средата на пътя до Европа и Азия, с цел да употребява оптимално носителите на LNG от клас ледоразбивач единствено там, където стандартен танкер няма да премине самичък леда.
„ Съвместното дружество Arctic LNG 2 LLC подписа 20-годишни съглашения за продажби и покупки на цялото произвеждане на LNG с всички участници в плана “ – споделил представител на Novatek, притежаваща 60% от Arctic LNG 2.
От компанията прецизираха, че размерите на доставките се дефинират съразмерно на акциите на участниците. По този метод френският Total, китайският CNPC и CNOOC Limited и японският консорциум MitsuiCo., Ltd. и JOGMEC имат по 10%.
 „ Подписването на дълготрайни съглашения сред Arctic LNG 2 и неговите участници подсигурява бъдещи парични потоци от продажбите на LNG и понижава рисковете от планове “ – споделил Леонид Михелсон , ръководител на управителния съвет на Novatek.
В същото време компанията пояснила за EADaily , че договорите плануват доставка на LNG от Arctic LNG 2 по условия FOB Мурманск и FOB Камчатка според формули за цени, свързани с интернационалните показатели на петрол и газ. Това значи, че газовите превозвачи от клас лед Arc7 ще доставят полутечен природен газ на половината път до Азия и Европа, претоварвайки го на стандартни танкери за полутечен природен газ. По този метод планът ще усъвършенства потреблението на плавателни съдове с по-висок клас лед.
Подобна скица за доставка отчасти се употребява от Novatek в първия план за LNG в Арктика - Yamal LNG. И към този момент претрупва част от втечнения газ в Мурманск.
„ Компанията печели време в изискванията на дефицит на превозвачи на газ от мразовит клас, нужни за износа на полутечен природен газ по Северния морски път “ - споделил Алексей Гривач, заместник-директор на Националния фонд за енергийна сигурност (NESF) за EADaily .
 Съединени американски щати споделят, че Израел е атакувал най-малко дузина танкери, отиващи към Сирия Съединени американски щати споделят, че Израел е атакувал най-малко дузина танкери, отиващи към Сирия
Американски публични лица и районни чиновници упрекнаха Израел, че " най-малко дузина " танкери, отиващи към Сирия, са станали цели на из...
По този метод Yamal LNG икономисва съвсем два пъти времето на танкери от мразовит клас. Освен това планът работи със супер потенциал - 17,5 милиона тона вместо 16,5 милиона тона годишно.
Капацитетът на Arctic LNG 2 ще бъде 19,8 милиона тона. Първият стадий ще стартира през 2023 година. За втория арктически план бяха наети 21 танкери за полутечен природен газ от мразовит клас, изграждани в корабостроителницата в Далечния изток „ Звезда “ и в южнокорейската DaewooShipbuildingMarine Engineering.
Делът на Novatek в Arctic LNG 2 ще възлезе на съвсем 12 милиона тона и най-малко 5 милиона тона към този момент са контрактувани. Три милиона тона ще бъдат изпратени непосредствено до Китай за групата Shenergy. Испанският Repsol и интернационалният търговец Vitol възнамеряват да получат по още 1 милион тона всеки.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР