Участниците на срещата на върха на Европейския съюз, която се

...
Участниците на срещата на върха на Европейския съюз, която се
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС ще си съдействат в областта на отбранителната политика

Участниците на срещата на върха на Европейския съюз, която се състои през днешния ден и на следващия ден в Брюксел, са взели решение да основат европейска система за отбранително съдействие за по-ефективно създаване и придобиване на военна техника. Това съобщи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск след първия ден от двудневната среща, предава Българска национална телевизия.

„ Лидерите поддържаха решението за основаване на европейска система за отбранително съдействие. В течение на три месеца страните членки ще образуват общ набор от критерии и отговорности и ще предложат съответен план в областта на създаването и производството (на отбранителна техника), тъй че да въплътят това взаимоотношение в действителния живот ", съобщи Туск.

Става въпрос за смяна в системата за военни поръчки и въоръжаване на европейските армии. Страните от Европейски Съюз имат желание да редуцира броя на моделите от един и същи тип военна техника от разнообразни производители, намиращи се на въоръжение, както и да се обединят запаси за разработка на нови системи. По този метод Брюксел се пробва да вкара правила на единния европейски пазар в региона на отбранителната индустрия, където сега всяка страна от Съюза работи извънредно на национално равнище.

„ Срещата на Европейски Съюз направи през днешния ден историческа стъпка напред в проекта за развиване на европейската защита ", разяснява решението френският президент Еманюел Макрон. „ За първи път от дълги години Европейски Съюз предприе действителни ограничения в областта на отбранителното съдействие ", добави той.

В същото време немският канцлер Ангела Меркел съобщи, че Европейски Съюз има желание да сътвори орган, който ще се занимава с развиването на технологиите по следене на връзките на терористи.

„ Ние ще проучваме от какви технологии се нуждаем, с цел да бъдем в положение да проследим връзките на терористите. При това ние сме длъжни да си сътрудничим с интернет доставчиците ", сподели тя по време на конференция.

Канцлерът добави също, че по време на днешния първи ден от срещата се е разговаряло доста за това, че пропагандата на „ Ислямска страна " доста бързо се популяризира измежду интернет потребителите.

„ Разпознаването на такива материали и тяхното по-бързо премахване има извънредно значимо значение ", добави тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР