Убедени сме, че ако отглеждате зайче за домашен любимец, вие

...
Убедени сме, че ако отглеждате зайче за домашен любимец, вие
Коментари Харесай

Защо умират зайците?

Убедени сме, че в случай че отглеждате зайче за домакински любим, вие ще полагате всички старания като негов собственик за здравето му. Не единствено че ще му се радвате, само че и ще му осигурявате нужната заешка храна и вода, както и ще му поставяте нужните за запазване на здравето му имунизации и реваксинации.

Когато сте решили обаче да отглеждате доста зайци, то ще чуете от фермерите, които към този момент са се сблъскали с този проблем, че развъждането на тези дългоуши животинки не е по никакъв начин елементарно. Те постоянно боледуват и постоянно умират. В следните редове ще се опитаме да отговорим точно на въпроса за какво умират зайците и по какъв начин можем да ги предпазим от сходна орис.

За гибелта на зайците има доста фактори, само че като оставим настрани недохранване или липса на вода, както и естествената гибел в резултат на напреднала възраст, то аргументите за умирането им сочат към редица инфекциозни и неинфекциозни болести.

Характерните заболявания при зайците са тресчица (VGBK), чума ( миксоматоза), кокцидиоза, пастерелоза, метеоризъм, стоматит, цистицеркоза, листериоза и туларемия.

Най-често срещаната болест при зайците е треската, при която те умират единствено ден след заразяването. Не съществува никакво лекуване при тресчица по зайците, само че има ваксина, която се ползва, когато заекът е навършил година и половина, като с цел да работи е нужна реваксинация на всяка половин година.

Чумата по зайците също няма лекуване, само че и за нея съществува ваксина. Приложението ѝ е наложително, тъй като болестта при зайците в началото протича безсимптомно, а това е време, през което те заразяват и останалите зайци.

Кокцидиозата се предизвиква от нечиста вода и храна, като първите признаци са загуба на вкус при зайците. Лекува се посредством антибиотици.

 Заек

Срещу пастерелозата се слага ваксина на заека още от едномесечна възраст, като още веднъж се предлага реваксинация на всяка половин година.

Зайците имат много чувствителни вътрешности и метеоризмът при тях е постоянно срещан. Проявява се посредством загуба на вкус и отичане и единственият метод да предпазите животното е като следите прецизно с какво се храни.

Стоматитът води до загуба на тегло, набъбване на езика, изчервяване в устната празнина и гибел. При подозрения незабавно се свържете с ветеринаря си.

За страдание против цистицеркоза няма никакъв лек, тъй като инфекцията може да бъде потвърдена едвам след аутопсията на заека. Ваксина също не съществува против това заболяване.

Листериозата и туларемията се придвижват от насекомите и гризачите и против тези болести също няма ваксина, а могат да бъдат потвърдени като такива едвам след гибелта на зайците. Труповете им наложително би трябвало да бъдат изгорени.

В умозаключение ще ви напомним, че постоянната имунизация и реваксинация на зайците е наложителна. Хранете ги единствено с качествена храна, давайте им задоволително вода и ги снабдявайте с нужните витамини. Следете за общото им здравословно положение и при положение, че нещо ви тормози, неотложно се свържете с ветеринаря си.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР