Убеден проевропеец, Еманюел Макрон се надява предложенията му за по-напориста,

...
Убеден проевропеец, Еманюел Макрон се надява предложенията му за по-напориста,
Коментари Харесай

Има ли бъдеще Макроновата Европа: по-силна, по-независима, по-човешка

Убеден проевропеец, Еманюел Макрон се надява предложенията му за по-напориста, суверенна, Европа да му оказват помощ, като му обезпечат втори петгодишен мандат като френски президент. Въпреки че Европа не е на високо равнище в мозъците на френските гласоподаватели, изследванията на публичното мнение демонстрират, че въпросите за суверенитета, сигурността и идентичността са, а съперниците на Макрон обичат да го изобразяват като прекомерно високомерен, с цел да разбере терзанията на елементарните хора, разяснява Ройтерс.
Още по темата
" Европа на Еманюел Макрон няма сърце, глава, душа ", сподели неотдавна крайнодесният претендент за президент Ерик Земур.

Действащият президент от центристката партия " Република, напред! " (La République En Marche!) към момента не е заявил публично дали ще се кандидатира за втори мандат. Очаква се обаче партията му да изиска преизбирането на Макрон.

Изборите (през април) ще са във време, в което Франция и нейният държавен глава е шестмесечен ротационен ръководител на Европейски Съюз, тъй че залогът и за двата типа президентство - на републиката и на Общността, е огромен.

Имам предпочитание (да се кандидатирам за президент). Веднага щом има нужните санитарни условия, които да го разрешат и незабавно щом съм изяснил този въпрос за самия себе си и във връзка с политическото уравнение, аз ще публикация по какъв начин стоят нещата също толкоз свободно, тъй като аз не желая нищо да си не разрешавам, съобщи наскоро Макрон.

И до момента в който Макрон си обяснява въпроса дали да се втурне още веднъж към президентството на Републиката, президентството му на Европейски Съюз стартира. И той показа пред Европейския парламент някои от целите. Само ги маркира, въпреки всичко може различен, с по-крайни визии да би трябвало да довършва председателството на Съвета на Европейски Съюз.

И по този начин, по какъв начин Макрон и неговата администрация виждат Европа, какво желаят да трансформират в нея, да стартират необратимо през тези шест месеца.

Силната Макронова Европа

Пред евродепутатите френският президент изрази увереността си, че Европейски Съюз има способността и ресурсите да бъде мощен участник в интернационалната общественост. Начело на Съвета на Европейски Съюз Франция има намерение страните членки да " основат дружно европейска мощ на бъдещето... самостоятелна Европа, която си е дала средствата да взема решение личното си бъдеще и да не разчита на решенията на други огромни сили ", цитира го организация Синхуа.

 Макрон желае промяна на Шенген с нови механизми за отбрана на границите Виж още

Франция ще работи за построяването на една по-силна Европа, по-способна да работи в региона на сигурността и защитата. Европейски " Стратегически компас " ще проучва заканите за Европа и ще предложи посоки за развиване като отбранителната промишленост. Напът е основаването на европейска архитектура в региона на защитата, която да бъде годна за всички, без значение дали членуват в НАТО. Франция предлага този " Стратегически компас " да бъде признат през март.

В речта си Макрон акцентира, че страните от Европейски Съюз би трябвало да дефинират между тях " нов ред за непоклатимост и сигурност ", който по-късно ще обсъдят с Москва. " Сигурността на нашия континент е неделима ", безапелационен е френският президент, имайки поради Русия.

Макрон удостовери, че е последовател на това Европейски Съюз да има своя лична " стратегическа автономност " в региона на защитата. Според него Европейски Съюз би трябвало да построи позицията си по този начин, че да " може да бъде почитан ", в това число като се увери, че не е прекомерно подвластен от Русия за своите енергийни доставки, цитира думите му Ройтерс.

 Макрон: Локдаун в този момент постановат тези, които не вкараха здравен пропуск в точния момент Виж още

Защита на една по-човешка Европа

Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще предизвиква и пази полезностите, " които са отслабени ", сподели президентът, наблягайки трите стълба: народна власт, взаимност и зачитането на върховенството на закона.

Макрон желае да види върховенството на закона, подсилено " в разговор ", с цел да се " убедят още веднъж хората, които са се отдалечили от него ". Той сподели на евродепутатите, че френското председателство ще реализира взаимност, като през идващите седмици ще показа нови оферти по тематики като заетостта, разликата в заплащането сред половете или битката против дискриминирането.

И в случай че описаното до тук наподобява някак познато, то Макрон е безапелационен за нещо ново. Европейски Съюз би трябвало да добави към своята Харта за главните права отбраната на околната среда и правото на дамите на аборт. За да се увери, че напредъкът е от изгода за всички жители на Европейски Съюз, Общността от 27 страни би трябвало да се изправи пред провокациите, подбудени от изменението на климата и цифровия преход, счита френският президент.

 Макрон посрещна Камала Харис в Елисейския замък, оповестиха нова епоха на съдействие Виж още

2022-а ще бъде и европейска година на младежта и Франция има намерение да се концентрира върху тази значима тематика по време на председателството си. Ротационният ръководител на Европейски Съюз ще предложи шестмесечна европейска гражданска работа за младежите до 25 години. Ще даден нов подтик на младежката подвижност с отбелязването на 35-та годишнина от програмата " Еразъм ".

В приоритет ще бъде превърната битката против всички форми на ненавист и дискриминация.

Ще се работи по въпросите на опазването на здравето - със основаване на взаимна изследователска организация и съществени проучвателен стратегии, да вземем за пример за справяне с заболяването на Алцхаймер.

Макроновият нов европейски модел на напредък

Франция упорства Европейски Съюз да построи собствен личен стопански и обществен модел и в основата на това са климатичният и цифровият преход и укрепването на обществената протекция.

Франция ще упорства за Механизма за поправяне на въглеродните излъчвания на границите на Европейски Съюз (Carbon Border Adjustment Mechanism - CBAM) и за огледални ограничения в търговски съглашения. Както се твърди, Европейски Съюз е в челните редици на интернационалните старания за битка с изменението на климата. Европейският зелен контракт обрисува явен път към осъществяване на амбициозната цел на Европейски Съюз за 55% понижаване на въглеродните излъчвания спрямо равнищата от 1990 година до 2030 година и за преобразяване на Европа в климатично безпристрастен континент до 2050 година Явно желанието на Макрон е да ускори Европейски Съюз към реализиране на двете цели.

 Макрон окуражен да отстрани смъртното наказване по целия свят Виж още

Приоритет ще бъде установяването на ценообразуване на въглеродните излъчвания на границите на Европейски Съюз за артикули от трети страни. Това Франция счита за въпрос на икономическа и екологична успеваемост.

През февруари ще се организира среща на върха " Един океан ", с цел да се ускори опазването на морското биоразнообразие, напомни Макрон пред евродепутатите.

В същото време пред депутати в Народното събрание френският дипломат в Бългрия Флоранс Робин означи като приоритет на страната й превръщането на Европа в интернационална цифрова мощ с европейски модел на контролиране на цифровите пазари и наличие. Ще съсредоточим старания и върху поддръжката за нововъведенията и растежа на нововъзникващиите участници в Европа, като създадем обединен дигитален пазар и притеглим обществено и частно финансиране, сподели посланикът.

Франция споделя: нашият приоритет ще бъде икономическото контролиране и отчетността на платформите, изключително във връзка с речта на омразата, със законодателството по отношение на цифровите услуги и пазари.

 Рекордните близо един милион нови компании са били основани във Франция през 2021 година Виж още

Френското председателство ще работи за завършване на директивата за минималната работна заплата, за нов модел на напредък и вложения за Европейския съюз и еврозоната.

Макрон за разширението на Европейски Съюз, Шенген и миграцията

Пред Европейския парламент Макрон сподели, че Европейски Съюз би трябвало да преразгледа връзките си със Западните Балкани и да им предложи откровени вероятности за присъединение към Съюза. Искрени, т.е. без заблуди - не дали, а по кое време и при какви условия.

Този въпрос няма да е измежду комфортните за Макрон в една кандидатпрезидентска акция, тъй като ще би трябвало да се преценява с публичното мнение, а то не е единно в това отношение. Освен това предходната година Макрон прокламира сериозна промяна на институциите и на самия Европейски Съюз преди разширението, макар че е последовател на приобщаване на Западните Балкани. Реформи, които ще опита да прокара в тези шест месеца.

 Европейска комисия предлага промени в разпоредбите за Шенген поради пандемията и мигрантите Виж още

Три седмици преди изявата си в Европейския парламент Макрон сподели на конференция в Льо Пертус, на границата с Испания, че " би трябвало коренно да преразгледаме Шенген ". Това е нужно, с цел да " преосмислим неговата организация, да засилим нашата обща отбрана на границите с настоящи полицейски сили за сигурност по външните граници на зоната, само че също и посредством усилване на интеграцията на разпоредбите и... на взаимни дейности на виновните вътрешни министри " на страните членки.

На друга конференция при започване на декември Макрон сподели, че Европейски Съюз от 27 страни би трябвало да отбрани границите си, изключително на фона на заканите от миграционната рецесия, като имаше поради обстановката по външните граници на Европейски Съюз с Беларус.

" Шенген е зона, която се е разпокъсала... Поради терористични закани, поради миграционното напрежение и поради здравната суматоха. Трябва ли да е по този начин? Не мисля по този начин ", означи Макрон.

Да напомним, че през март 2020 година френският президент стигна до такава степен да споделя, че Европа е очевидец на гибелта на Шенген, критикувайки водачите на Европейски Съюз за едностранното наново въвеждане на краткотрайни инспекции по вътрешните граници.

Сега пред евродепутатите Макрон засегна тематиката за миграцията, само че й даде чисто френски само че и английски привкус. Положението на мигрантите, които рискуват живота си, когато се пробват да стигнат до Англия, пресичайки Ламанша от Франция с лодки, няма да се промени, до момента в който Лондон не поправя миграционната си политика, сподели френският президент. Макрон упрекна Лондон, че миграционната система на Англия благоприятства незаконната миграция и не разрешава на търсещите леговище да търсят законни пътища в търсенето на леговище.

Четири години Макронова Франция

За да приказва за времето напред, Париж ни напомня от интернет страницата на Френското президентство какво е свършено през последните 4 години за една по-суверенна Европа.

През 2017 година с речта в Сорбоната президентът на Френската република показа концепцията за " дневен ред за суверенитет " на нашите европейски сътрудници, което, както го схваща той, значи способността на Европа да съществува в света, с цел да пази нашите (на европейските страни и граждани) полезности и ползи.

Ето някои от полезностите, от които не се отхвърли през последните 4 години: отговор на климатичните промени, цифровите проблеми, промяната на авторското право и премахването на терористично наличие онлайн; преразглеждането на директивата за командироване на служащи въз основа на правилото на " равно възнаграждение за идентичен труд на едно и също работно място ".

В региона на защитата Европа вкара първия си взаимен боен бюджет и прокара Европейската самодейност за намеса, а Франция и Германия сплотиха напъните си, с цел да разработят взаимно танк и военен аероплан.

По икономическите въпроси - историческият проект за възобновяване, финансиран със взаимни европейски заеми, оказа помощ на Европа да преодолее рецесията. Заедно с това Европа последователно основава принадлежности за комерсиална отбрана, с цел да преодолее наивността, когато става дума за глобализация.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР