Тютюнопроизводителите ще получат . Това заяви министърът на земеделието проф.

...
Тютюнопроизводителите ще получат . Това заяви министърът на земеделието проф.
Коментари Харесай

Тютюнопроизводители вземат до 3 млн. лева de minimis

Тютюнопроизводителите ще получат. Това съобщи министърът на земеделието проф. доктор Христо Бозуков по време на видеоконферентно съвещание на Консултативния съвет по тютюна.

По думите му обстановката в бранша е тревожна, защото броят на тютюнопроизводителите осезателно намаляваш. " Към момента те са 3320, това е много тревожна наклонност. Предвид очертаващата се смяна в референтния интервал обаче средствата, които ще получават стопаните, ще бъдат повече ", разяснява аграрният министър.

Извънреден de minimis ще получат 2 113 от общо записаните 3 320. Това са дейните тютюнопроизводители, които са осъществили продукцията си за 2020 година и са вписани в регистъра през 2021 година Те ще бъдат обезщетени поради засушаването, което нанесе обилни вреди върху отглежданата просвета и високите цени на газа, провокирали повишение цените на торовете и препаратите.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Държавен Фонд " Земеделие " (ДФЗ) преведе 71 197 183 лева млн....

Тютюнопроизводителите, които попадат в обсега на подкрепяне, обработват площи от към 26 000 дка. Предвижда се да се подкрепи покриването на част от индустриалните разноски в размер до 120 лв. на декар. Планирано е още в края на тази седмица помощта да бъде гласувана на съвещание на Управителния съвет на Държавен фонд " Земеделие ", а приемът на заявки да бъде открит до края на актуалната година.

Помощта обаче ще се даде при започване на 2022 година, заради доближат народен предел по de minimis за актуалната година и неспособност за погашение на подпомагането през 2021 година

В хода на срещата беше разисквана и статистиката за производството на тютюн от годишна продукция 2020/2021 година Към днешна дата са прибрани 99,85% от площите за реколтиране през 2021 година Това са 3 485 ха от общо 3 490 ха за реколтиране в страната. Произведеното количество е 5 926 тона, а междинният рандеман е 170 кг/дка. Изкупеното количество тютюн за 2020 година е 5 664 тона.

Припомняме в договарянията за бъдещата ОСП страната ни съумя да отбрани използването на преходната национална помощ, с която ще се подкрепя бранш " Тютюн " и през интервала 2023-2027 г.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР