„Тютюнопроизводителите ще бъдат подпомогнати по временната мярка за преодоляване на

...
„Тютюнопроизводителите ще бъдат подпомогнати по временната мярка за преодоляване на
Коментари Харесай

Иванов: Тютюнопроизводителите ще бъдат подпомогнати по мярката за преодоляване на последиците от войната в Украйна

„ Тютюнопроизводителите ще бъдат подкрепени по краткотрайната мярка за превъзмогване на последствията от войната в Украйна. В момента се създава механизмът, по който това ще стане, като от поддръжката ще могат да се възползват единствено вписани в регистъра на производителите. Това е допустимо с помощта на по-големите средства, гласувани с актуализацията на държавния бюджет за бранш „ Земеделие “. Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов по време на съвещание на Консултативния съвет по тютюна.

Министърът напомни, че тази година парите, отпуснати за бранша, са невиждани и водеща цел в работата на ведомството е да бъдат подкрепени допустимо най-вече стопани. Той добави още, че към този момент е привършен бюджетът за подкрепяне по мярката de minimis за тази година. Според данните от Държавен фонд „ Земеделие “ помощ са получили 1 968 тютюнопроизводители, а общата разплатена стойност е в размер на 2 719 076 лева за 22 659 дка. По време на полемиката представителите на браншовите организации сложиха въпроса за времето на погашение на подпомагането. Според тях това заплащане може да окаже въздействие на изкупните цени на тютюна. Министър Иванов уточни, че това е тематика, която може да бъде дискутирана, и в случай че интервалът основава проблеми на производителите, той да бъде поправен. „ Искаме да подкрепим производителите, само че и преработвателите да имат интерес да изкупуват тютюна “, акцентира още министърът.

На съвещанието стана ясно, че вследствие на постигнатата договореност, в интервала 2023-2027 година в България ще продължи използването на преходната национална помощ за бранш „ Тютюн “, с опция за актуализиране на референтния интервал и намаляващ бюджет с по 5% годишно. Съгласно бележките на Европейска комисия по Стратегическия проект, България следва да посочи референтния интервал, по какъв начин ще работи през тези три години 2016-2017-2018 година и по какъв начин ще се дефинира референтната година.

Пред участниците бяха показани данни от регистъра по тютюна и настоящи данни за обстановката в бранша. По данни на министерството общо записаните тютюнопроизводители са 3 433. Преработеният тютюн за 2021 година от всички сортови групи е 6 341 тона, на обща стойност 38,280 млн. лева.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР