Тютюнопроизводители ще получават милиони от бюджета за “алтернативен поминък” още

...
Тютюнопроизводители ще получават милиони от бюджета за “алтернативен поминък” още
Коментари Харесай

Тютюнопроизводители ще получават милиони за алтернативен поминък още 2 години

Тютюнопроизводители ще получават милиони от бюджета за “алтернативен поминък” още 2 години. Това стана ясно в понеделник от изявление на земеделския министър Десислава Танева на среща с производители в град Харманли, област Хасково.

“Страната ни съумя да убеди останалите страни-членки на Европейски Съюз да ни поддържат. Така защитихме преходната национална помощ, която е главно за тютюн. Към момента преходният интервал се обрисува да бъде две години, а точно 2021 година и 2022 година По този метод, въпреки и намаляващи, тези заплащания ще бъдат предоставени на производителите на тютюн “, сподели Танева, представена от пресценъра на ведомството ѝ.

Министърът напомни, че дотациите за тютюнопроизводство са на база референтните стойности за 2007- 2009 година, т.е. производителите получават като дотации сумите, които са получавали като награди за тютюна, който са произвеждали през упоменатото време. Във времето от 2014 до 2020 година тези дотации се дават на хартия не за произвеждане на тютюн, а за развиване на различен занаят.

През пролетта на 2020 година към 40 000 производители аплайваха за 72 млн. лева, които ще бъдат изплатени напролет на 2021 година Парадоксалното е, че въпреки че помощта е за прекосяване към различен занаят, няма възбрана фермерите, които я получават, да се занимават с тютюн. И към 5000 от тях действително го вършат. Т.е. идните за разплащане 72 млн. лева дотации ще отидат при малко над 5000 индивида, които и не престават да се занимават с тютюн, и до още 37 000, които действително са се отказали.

Очаква се помощите за годишна продукция 2021 и годишна продукция 2022, да понижават с по 5%. Това предписание се прилагаше и във времето от 2014 до 2020 година Например, помощта за 2014 година бе 107 млн. лева и намаляваше с всяка година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР