Тютюневата индустрия е единствената индустрия в света, която убива повече

...
Тютюневата индустрия е единствената индустрия в света, която убива повече
Коментари Харесай

Михаил Околийски, СЗО: Тютюневата индустрия убива над половината си потребители

Тютюневата промишленост е единствената промишленост в света, която убива повече от половината от потребителите си. Това съобщи представителят на Световната здравна организация (СЗО) за България Михаил Околийски на конференция в Българска телеграфна агенция, отдадена на днешния Световен ден без тютюнопушене, който тази година се отбелязва под мотото " Отглеждайте храна, а не тютюн! "

Той уточни, че тютюнопушенето предизвиква 8 млн. смъртни случаи годишно в света.

Околийски съобщи също, че СЗО приканва България да спре развъждането на животозастрашаващите тютюневи култури. По думите му прекъсването на производството на тютюн ще помогне за запазване на здравето на хората и за обезпечаване на индустриалната сигурност в страната. Михаил Околийски сподели още, че тютюневата индустрия лобира за производството на тютюн, като преувеличава изгодите от него, а в същото време постъпленията в хазната от налози и акцизи са незначително. Той означи, че над 1 млн. деца работят в тютюневи ферми, в това число в България, като пропущат опциите си за обучение.

Представителят на СЗО за България също беше безапелационен, че електронните и така наречен бездимни цигари се популяризират като по-малко нездравословни, само че не са

Павел Антонов, един от съоснователите на Мрежата за гражданско деяние BlueLink, разяснява, че акцизите за тютюневи произведения в България са се покачили извънредно едва, което разрешава продажбите им у нас да остават рекордни.

Антонов също съобщи, че сигналът, че по време на онлайн съвещание на Висшия правосъден съвет (ВСС), е подаден от организацията му, откакто той попаднал на шокиращия кадър, гледайки вести по малкия екран. Той е засегнат, че казусът е от съвещание на висшия орган в правосъдната система на страната. Затова подали сигнал за пушене на работното място и РЗИ изискала записа от въпросното съвещание. Антонов обаче е шокиран реакцията в медиите, които коментирали случая с лукав звук. Според него това демонстрира търпимостта към нередности от страна на обществото, което даже не чака институциите да си свършат работата.

Председателят на Коалицията за живот без тютюнев пушек Гергана Гешанова изрече признателност, че доста организации са откликнали на концепцията за образуване на начинания за Световния ден без тютюнопушене. Тя уточни, че Национална мрежа за децата ще организира този следобяд в Народното събрание показване на оценката на обществото ограниченията от страна на страната, ориентирани към децата. Гешанова посочи, че това, което страната не прави е прекалено много, което се отразява върху младежите и резултатите се виждат -момичетата на 15-16 години пушат най доста Европа, както и възрастните. Тя сподели още, че Асоциация " Родители " провежда празник за цялото семейство на огромната поляна в Южния парк, по време на който ще се приказва за вредата от тютюнопушенето и за това с какво може то да бъде сменено.

Пулмологът и ръководител на Националната асоциация за профилактика на белодробни заболявания София Ангелова показа гражданска самодейност на европейско равнище за подписка с искане Европейският парламент да обезпечи бъдеще без тютюн за децата, като одобри законови промени, с които да се забранят билборди с реклама за тютюневи произведения и да се регламентира компании от тютюневата индустрия да не могат да спонсорират публични събития. За задачата би трябвало да бъдат събрани 1 млн подписа, а конкретно от България - 12 000. Петицията може да бъде подкрепена на интернет страницата на гражданската самодейност " България без пушек ", както и по време на съботното събитие в Южния парк. Организира се и гратис проучване за наличие на въглероден моноксид в издишания въздух.

Тя показа и информация за благотворителния концерт под надпис " За живот без тютюнев пушек ", който ще се организира от 19.00 ч. довечера в зала " Фестивална " в София. Ще вземат участие 15 известни реализатори, измежду които са Кристина и Михаил Белчеви, Орлин Горанов, Мая Нешкова, Николина Чакардъкова, групите " Трамвай №5 " и " Супер трик " и членове на Д2 и БТР.

Тази година идеята за битка с тютюнопушенето е обвързана с благотворителна самодейност за възобновяване на монумент на културата - храма " Св. Мина " в кв. " Слатина ", ситуиран наоколо до кабинета на София Ангелова. Тя прикани хората да поддържат идеята с равностойността на цената на кутия цигари.

" Много внезапна смяна в режима за разпределение на тютюневите дотации се случи от началото на 2023 година ", съобщи от своя страна откривателят на стопанската система на тютюна от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките Димитър Събев. Той изясни, че настрана от публичното внимание е заменена референтната година, на база на която се дефинира размерът на дотациите за тютюнопроизводството, Събев посочи, че преди този момент хората всеобщо са се отказвали от производството на тютюн поради тежкия труд и дребното подкрепяне, само че макар огромния спад в площите с тютюневи култури в последните 20 години, през 2022 година е разпределена голяма дотация от към 70 млн. лева, вместо тези пари да се дадат за земеделие или отглеждане на животни и секторите да живнат. Той акцентира, че в случай че измененията останат в действие, страната ще дава над 50 млн. лева годишно за един нездравословен бранш.

" Нещо стана зад завесите и въздействието от него не е положително за популацията в планинските региони ", разяснява Димитър Събев. По думите му тютюнът вкарва земеделските производители според, която ги принуждава да влагат доста тежък труд за малко пари. Събев сподели още, че хората в Западна България стартират да се усещат, като всеобщо се отхвърлят от тютюна и се преориентират към произвеждане на други аграрни култури. Той беше категоричен, че пренасочването на дотациите към тютюнопроизводството би трябвало неотложно да бъде ревизирано

В отговор на журналистически въпрос София Ангелова сподели, че 39,4% от българите пушат по последни данни на Националния център по публично здраве и разбори, които са към 2020 година Мъжете са с към 2,2% повече, до момента в който в статистиката от 2007 година с превес са били дамите. Най-активно пушещите са във възрастовата група 45-55 години.

Като тревожна наклонност се регистрира, че електронните устройства се употребяват от деца и младежи до 35-годишна възраст. Около 36,4% употребяват електронни устройства в заведения, а 40,7 - в домовете си.

Председателят на съдружие " България без пушек " Маша Гавраилова уточни, че съгласно последно проучване най-малко един път в живота си са пушили 41% от европейците при 50% в България, а особено при девойките - 54%. Данните сочат още: приложимост на цигари в последните дни - 20% в Европа, 32% в България, при девойките - 36%. Ежедневно използват цигари в Европа 10% от хората, а у нас - 22%. Ежедневна приложимост на цигари се регистрира при 2,5% от децата на 13 или по-малко години в Европа, при 5,8% в страната ни. Тя заключи, че по всички аспекти в проучването водим пред европейците почти двойно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР