Тясно сътрудничество със западните партньори, изправяне пред съда на виновните

...
Тясно сътрудничество със западните партньори, изправяне пред съда на виновните
Коментари Харесай

Президентът на Косово поиска съд за виновниците за последните размирици в страната

Тясно съдействие със западните сътрудници, изправяне пред съда на отговорните за размириците в Северно Косово и опазване на суверенитета на страната. Това са целите за Прищина, обрисувани от президента на страната Вьоса Османи. Във вторник тя беседва със специфичните пратеници на Съединени американски щати и Европейски Съюз – Габриел Ескобар и Мирослав Лайчак.

Според Османи изправянето пред съда на поддържаните от Белград незаконни групи в Северно Косово е единственият метод за устойчива и дълготрайна непоклатимост в района. Премиерът Албин Курти също твърди, че престъпността в района се дължи на " противозаконни структури, трансформирани в незаконни банди, подкрепяни финансово и политически от Белград ". Османи акцентира, че нови избори в северните косовски общини могат да бъдат проведени в сходство с актуалната конституционна и правна рамка на Косово и акцентира, че би трябвало да се подсигурява демократичното присъединяване на жителите, живеещи в четирите общини в Северно Косово – Звечан, Лепосавич, Зубин поток и Северна Митровица.

Размириците в Северно Косово започнаха в края на май, когато косовски сърби се пробваха да попречат на определените косовски албански кметове да влязат в общинските здания и да поемат отговорностите си. Етническите сърби бойкотираха локалните избори на 23 април като изборната интензивност беше по-малко от 3,5 %.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР