Тя е много почитана от вярващите и най-вече сред бездетните

...
Тя е много почитана от вярващите и най-вече сред бездетните
Коментари Харесай

Св. Богородица - Златна Ябълка

Тя е доста почитана от вярващите и най-много измежду бездетните съпрузи. Във връзка с това било открито да се празнува така наречения празник " Златна ябълка ". Ето какво написа за това един синаксар от Ананий Клинис: "

В петата събота на Великия пост, православните отдават акатистна хвалба на Пресветата, Пречиста, Преблагословена Владичица наша Богородица и Присно Дева Мария. Чрез тая свята и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни подарява безбройни, плодородни изцеления на телесни и душевни недъзи.

Възпоминание на чудото с неплодната жена, която като беше закъсняла за празника на плодородната Богородица Дева Мария, заради дългия път, не можа да получи блажен самун и като счете това за неприятен знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност.

Йереят като чу рева и риданията на дамата доста се натъжи и като не откри и троха, останала от благословения самун, разбирайки повода за тъгата на дамата, ужас обхвана душата му. И видя (йереят) една ябълка, оставена в подарък пред светата чудотворна икона, взе я и я даде на дамата като благословение, а тя като одобри ябълката с гореща религия се успокои.

И не след доста време дамата се оказа сложна. Като се роди рожбата й, от религия и признателност към Божията майка, тя използва доста средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я подари за спомен на Великата берекет. "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР