Тя е флуор-йонна, със 7 пъти по-голяма плътност от литиево-йоннитеСъвместен

...
Тя е флуор-йонна, със 7 пъти по-голяма плътност от литиево-йоннитеСъвместен
Коментари Харесай

Toyota разработва батерия за 1000 км пробег на електромобилите

Тя е флуор-йонна, със 7 пъти по-голяма компактност от литиево-йонните

Съвместен екип на Toyota и Университета в Киото създава флуоро-йонна батерия
(снимка: Kyoto University)

Цената и плътността на предпазване на заряда в литиево-йонните акумулатори са ограничаващи фактори за разпространяването на електрическите транспортни средства. Ето за какво основаването на нови типове тягови акумулатори е предизвикателство за доста проучвателен екипи. Toyota, да вземем за пример, финансира създаването на новаторски акумулатори за 1000 км пробег с едно зареждане.

Според обява на Nikkei Asian Review, екип от откриватели от Университета в Киото и специалисти от Toyota Motor работи по основаване на флуор-йонни акумулатори, които ще обезпечат седем пъти по-голяма компактност на предпазване от сегашните литиево-йонни акумулатори.

Анодът в тези акумулатори се състои от флуорни, медни и кобалтови съединения, а катодът е най-вече от лантан. Новите акумулатори употребяват корав електролит, което е по-удобно от позиция на пожарната сигурност при потреблението им в превоза.

Твърди се, че флуор-йонните акумулатори (FIB) ще разрешат на електрическите транспортни средства да изминават до 1000 км без презареждане. Скептиците обаче акцентират обстоятелството, че ранните прототипи на такива акумулатори показват оптимална работа единствено при задоволително висока работна температура на електролита.

От друга страна, откривателите към този момент са потвърдили, че FIB батериите могат да работят добре и при стайна температура на електролита. Въпросът е какъв брой ефикасни ще бъдат тези акумулатори при негативни температури и дали ще би трябвало да се изразходва част от заряда за отопление на батериите.
още по тематиката
Новият вид акумулатори могат да се употребяват за запазване на електрически заряд и в доста други случаи – да вземем за пример, в битови източници на сила и даже в мобилни устройства.

Трябва да се има поради, че може да отнеме години от стадия на прототипиране до появяването на серийни акумулатори. При литиево-йонните акумулатори този път бе изминат за шест години. В случая на флуор-йонните акумулатори, специалистите чакат появяването им на пазара не по-рано от идващото десетилетие.

Конкуренцията с задгранични проучвателен екипи е още едно предизвикателство за японските експерти. Не по-малки шансове да станат пионери в тази конкуренция имат екипи от Съединени американски щати, Китай и Южна Корея.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР