Творците от музикалните състави на Българското национално радио излязоха на

...
Творците от музикалните състави на Българското национално радио излязоха на
Коментари Харесай

Музикантите от БНР на протест заради унизително ниско заплащане

Творците от музикалните сформира на Българското национално радио излязоха на митинг пред постройката му на " Драган Цанков " тази заран.

Уникалните музиканти и реализатори от четирите състава - Симфоничния оркестър, Смесения хор, Биг бенда на радиото и Оркестъра за национална музика - желаят нарастване на бюджета на БНР в частта за музикалните му сформира, което да докара до 50-процентно покачване на заплатите им.

Сега те са надалеч под междинната заплата за София.

Най-ниската съществена заплата е 570 лв., а междинната е 660.

В същото време, това са елитни сформира, които основават музикалната памет на нацията.

Към митинга се причисли и генералният шеф на БНР и ръководител на Управителния съвет Александър Велев.

Той напомни по какъв начин парите за нарастване в БНР били пренасочени към Българска национална телевизия и призна, че в случай че даде желаното нарастване, това би трябвало да стане за сметка на планове.

" Миналата година успяхме да увеличим заплатите с 5% с наши средства, само че това е безпределно малко. За 20% нарастване са нужни 420 хиляди лв. годишно, за 50% - към милион ", сподели Велев пред БТВ.

А това са неповторими оркестри.

Утре музикантите ще стачкуват пред Министерството на финансите, а в сряда, когато е съвещанието на държавното управление, ще изразят несъгласието си с водената политика към тях пред постройката на Министерския съвет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР