Творческият екип на първото международно издание на кино-литературния фестивал CineLibri,

...
Творческият екип на първото международно издание на кино-литературния фестивал CineLibri,
Коментари Харесай

46 филма и много любов на CineLibri 2018!

Творческият екип на първото интернационално издание на кино-литературния фестивал CineLibri, което се състоя през 2017 година, беше отличен с Наградата на Столична община за ярки достижения в региона на културата! Вече се задава четвъртото издание на фестивала (10-24 октомври), което ще показа над 300 прожекции на 46 кино лентата с национални министър председатели, доста специфични посетители, събития и страсти!
Тематичен фокус тази година е любовта във всичките й измерения, което изяснява и мотото на фестивала: Любов сред редовете.
По традиция част от филмите в програмата на CineLibri се излъчват и отвън столицата. Тази година идеята на фестивала приобщава градовете Пловдив, Варна, Габрово, Търговище, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград, Каварна и Враца.
Британският публицист, кино сценарист и държавник Иън Макюън ще открие CineLibri 2018 с една от най-интригуващите литературни акомодации, създавани в миналото - „ На плажа Чезъл “. Събитието ще се състои на 10 октомври от 19:00 часа в зала 1 на НДК с тържествена гала. Освен че е специфичен посетител на фестивала, Макюън ще бъде почетен с купата Доктор хонорис идея на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.
Престижното фестивално жури е формирано от петима експерти с несъмнено интернационално самопризнание. Председател е Мартичка Божилова от АГИТПРОП, бележит продуцент, притежател на голям брой награди, в това число „ Златна мечка” от Берлинале 2018. Сред останалите арбитри са огромният френски романист, режисьор и сценарист Давид Фоенкинос и известният холандски публицист и продуцент Херман Кох . Актьорската колегия е показана от английската звезда Майкъл Маккел. Петият член на журито е Анди Делиана – продуцент и учител по постановка в New York Film Academy.
Конкурсната стратегия на CineLibri включва 9 кино лентата, в това число кино лентата омнибус „ 8 минути и 19 секунди “, който се състои от шест късометражни новели, въодушевени от сборника „ И всичко стана луна “ на Георги Господинов. Това е първата българска продукция в историята на фестивала, която ще се състезава за премията за най-хубава екранизация.
В конкурсната стратегия участват защити продукции, които към този момент привлякоха вниманието на международната рецензия и завоюваха възторженостите на публиката, а някои от тях са удостоени с награди на едни от най-големите интернационалните кинофоруми: френско-канадската престъпна драма „ Ще се забележим там горе “ на режисьора Албер Дюпонтел - удостоена с пет награди „ Сезар “ екранизация на едноименния шедьовър на Пиер Льометр, притежател на „ Гонкур”; френско-белгийската продукция „ Корнелиус, виещият мелничар “ на режисьора Ян Льо Кьолек (екранизация по романа „ Мелничарят, който виеше против луната” на Арто Паасилина), интелигентната тайнственост „ Чудноватият дом “ на режисьора Жил Паке-Брене, акомодация по романа на Агата Кристи; френско-белгийският трилър „ Липсващото досие “ на режисьора Ерик Зонка, акомодация по бестселъра на Дрор Мишани; комедийният романс „ Джулиет гола “ на Джеси Перец по романа на Ник Хорнби; пленителната френска драма „ Обещанието на зората “ на Ерик Барбие, акомодация по автобиографичния разказ на Ромен Гари, с Пиер Нине и Шарлот Генсбург; амбициозната американска продукция „ Чайка “ по пиесата на А. П. Чехов, акомодация на режисьора Майкъл Мейер с присъединяване на Сърша Ронан и Анет Бенинг; копродукцията „ Съпругата “ на режисьора Бьорн Рунге (екранизация по романа на Мег Уолицър с присъединяване на забележителната Глен Клоуз).

В рамките на фестивала ще се състои още един конкурс, този път на кино-фотографска тематика! Една от идеите на компанията ни е развиването и представянето на модерно българско изкуство, и изключително на млади български създатели. Ето за какво най-хубавите фотографски прочити на „ Любовта сред редовете “ ще бъдат включени в тематична галерия в Градската градина в София, показа Веселка Вуткова, шеф „ Корпоративни комуникации” във Виваком.
Бляскавата гала по награждаване на спечелилите от конкурсната стратегия ще се състои на 16 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. Непосредствено след оповестяването на призьорите и връчването на оценките феновете ще участват на премиерна прожекция на „ Човекът, който умъртви Дон Кихот” на Тери Гилиъм!
Мисията на Jameson е да поддържа киното в България. Защото Jameson носи духа на паметните филми, които в никакъв случай не забравяме. Jameson среща младите с опитните, огромните през днешния ден, с огромните на следващия ден. Подаваме ръка на надарените и можещите. За нас е чест, че още веднъж сме част от CINELIBRI. Убедени сме, че фестивалът ще бъде още по-добър тази година. Очакваме ви сред редовете. А Jameson Irish Whiskey още веднъж ще е там. Заради усета. Затова.
За първи път тази година програмата на CineLibri планува единайсет български филмa! Част от тях са литературни акомодации, други са въодушевени от достиженията на бележити актьори, а две от продукциите стават мотив за написването на книги, които ще се появят на пазара през 2019 година
За УниКредит Булбанк е наслаждение да поддържа фестивала CineLibri. Причината е, че концепцията на фестивала въплъщава нашето заричане като шеф: „ Прави значимите неща. “ Освен това паралелът сред кино и литература е забавен и непосредствен до нашата работа, която е комбиниране сред обичайно и цифрово, разяснява Цветанка Минчева, член на УС и шеф Глобално банково обслужване в УниКредит Булбанк УНИКРЕДИТ.
По покана на CineLibri 2018 българската аудитория ще се срещне с фамозния френски кинорежисьор и сценарист Беноа Жако, една от легендите във френското кино! Той има над 40 кино лентата като режисьор и над 25 като сценарист, в това число заглавия като „ Сбогом моя кралице”, „ Дневникът на една камериерка”, „ Вила Амалия”, „ Три сърца”, „ До скоро виждане”. Зрителите на CineLibri ще имат опция да видят най-новия филм на Жако, „ Ева”, акомодация по романа на Джеймс Хадли Чейс, с Изабел Юпер и Гаспар Юлиел. В качеството си на специфичен посетител на фестивала у нас идва и нашумелият израелски публицист Дрор Мишани, придобил популярност с поредицата романи с контрольор Авраам. Успехът на първия от тях, „ Липсващото досие”, е толкоз огромен, че режисьорът Ерик Зонка взема решение да го придвижи на екрана, а за основните функции се доверява на две от най-ярките звезди на френското кино – Венсан Касел и Ромен Дюри.
Акцент в паралелната стратегия на фестивала са петте галавечери в чест на националните култури на Аржентина, Финландия, Ирландия, Бразилия и Япония (в рамките на Дните на японската просвета в България). Събитията плануват прожекции на отличени литературни акомодации, съпровождащи ги полемики и голям брой празнични изненади, и се провеждат със специфичното подпомагане на съответните културни институти и посолствата на изброените страни, на които екипът на CineLibri изрича своята признателност.
Билетите за всички прожекции в София и страната към този момент са в продажба през системата на epay и на касите на кината. Линк към билетите в продажба за всеки от филмите можете да откриете на формалната интернет страница на фестивала www.cinеlibri.cоm.
Фестивален пас на стойност 50 лева, осигуряващ достъп до всички прожекции като се изключи прожекциите в моловете, културен център Г8 и Евро Синема, можете да закупите от книжарниците на „ Колибри” на ул. „ Иван Вазов” 36 и във Френския културен институт. Акредитациите дават свободен достъп за над 150 прожекции в границите на 14 дни, едвам откакто всички фенове с постоянни билети са се настанили в залата.
Събитието се реализира с общителната поддръжка на Виваком, Джеймисън, УниКредит Булбанк, Катаржина, Нескафе, М Кар София, България Еър и голям брой партньорски институции, които са оповестени тук www.cinelibri.com .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР