Творбите са създадени чрез духовно единение на сърцето и умаНа

...
Творбите са създадени чрез духовно единение на сърцето и умаНа
Коментари Харесай

Вежди Рашидов е уникален скулптор

Творбите са основани посредством духовно единство на сърцето и мозъка


На моята 72-годишна възраст и живот, минал в музеи и галерии, аз открих един огромен ваятел. Художник, чието творчество към този момент беше показано и оценено в някои от най-значимите музеи в света, за мен той беше една чудесна изненада. Изкуството на Вежди Рашидов ми сподели, че хората постоянно могат да се учат и непрекъснато да откриват нови хоризонти. Той е неповторим художник, чийто метод на работа може да бъде преподаван в най-влиятелните академии по изкуство по света. Неговите художествени достижения са в действителност въздействащи и забавни, с нереалните форми, които като че ли оживяват.

Понякога фигурите наподобяват сякаш страдат, различен път наподобяват като пристигнали от други светове, зародили се от дълбочината на духовните търсения на Рашидов.

Той няма потребност от модели, всичките му произведения са основани посредством духовно единство на сърцето и мозъка, на чувствителността и интелекта.

За пръв път имах удоволствието да се срещна с изключителното творчество на Рашидов по време на визитата ми в София. Бях извънредно впечатлен от неговото изкуство и го поканих за галерия в галерията ми в Лондон.

Уникалната скулптурна техника на Рашидов незабавно притегля вниманието на всеки с детайлите, които излъчват драматизъм и с умелото потребление на изразността на уловеното придвижване. Първото, което ме заинтригува в творбите на Вежди, беше неповторимото креативно въображение и непредвиденото съвършенство на формите. Той има вродената дарба да основава мощно въздействащи статуи.

В моя музей в Кианчиано в Тоскана, където са експонирани над хиляда художествени произведения, видно място ще заеме и изкуството на Вежди Рашидов – неповторим художник, който е от същата големина като сър Хенри Мур, Огюст Роден и Джакомо Манцу.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР