Творба на британския графити артист Банкси, нарисувана на бетонната стена

...
Творба на британския графити артист Банкси, нарисувана на бетонната стена
Коментари Харесай

Творба на Банкси изчезна от стена във Витлеем и се появи в Израел

Творба на английския графити актьор Банкси, нарисувана на бетонната стена на Западния бряг и считана за от дълго време изгубена, се появи в изложба в центъра на Тел Авив. Рисунката изобразява плъх с прашка и се допуска, че е израз на протест срещу политиката на Израел. Новият й дом повдига етични въпроси за премахването на творбата от истинското й място и за излагането на политически зареденото произведение в радикално друга среда от тази, в която е основано, написа Българска телеграфна агенция.

Картината в началото се появява през 2007 година край разграничителната стена във Витлеем на Западния бряг. След като картината се появява на бетонната стена край Витлеем, самата тя става основа за графити от незнаен, който изписва със спрей върху нея " Почивай в мир, Банкси плъх ". 

Сега тя е изложена в Градската изложба на Тел Авив. " Това е историята на Давид и Голиат ", сподели Коби Абергел, израелски търговец на изкуство, който е купил творбата. Асошиейтед прес отбелязва, че не може без значение да удостовери достоверността на творбата. Абергел обаче твърди, че белезите върху бетона са като " пръстов отпечатък ", който потвърждава, че това е същата картина като означената на уеб страницата на създателя.

Пътешествието й в продължение на 70 километра от Западния бряг до Тел Авив е забулено в загадъчност. Над 400-килограмовият бетонен пай е трябвало да премине през израелската стена и през най-малко един граничен пункт. Коби Абергел, който е сътрудник в галерията в Тел Авив, сподели, че е купил творбата от палестинец във Витлеем. Отказва да заяви цената и името на продавача, само че твърди, че договорката била законна.

По думите на Абергел палестинци са изрязали картината от разграничителната стена и са я съхранявали в частни домове до началото на тази година. Арт дилърът добави, че преместването станало допустимо след деликатни договаряния с палестинския му сътрудник и деликатно възобновяване за унищожаване на акрилната багра, напръскана върху творбата на Банкси. Масивният пай е бил подложен в железна рамка и превозен с камион до Тел Авив. Но това е версията на търговеца. Подробностите за пътуването също не са доказани от самостоятелни източници, отбелязва АП. Абергел изясни, че преместването на творбата не е било координирано с израелските военни и било проведено от палестинския му сътрудник. Той добави, че няма желание да продава творбата.

Собственикът на галерията Барух Кашкаш споделя, че блокът с размери близо два квадратни метра е толкова тежък, че се наложило да бъде импортиран благодарение на кран и едва бил изместен във вътрешността в постройката. 

Говорителят на палестинското министерство на туризма Жери Кумсиех разяснява, че " това е кражба на благосъстоятелност на палестинския народ ".  Говорител на Банкси не е дал отговор на запитванията за коментар.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР